El Jutjat 3 d'Osca ha decidit mantenir les fiances de 216.000 i 88.000€ imposades, respectivament, als exconsellers Santi Vila i Lluís Puig per fer front a les responsabilitats derivades de la seva negativa a complir la sentència que ordenava retornar els béns històrics de el Monestir de Sixena.
En els seves actuacions de rebuig als recursos interposats contra aquests exresponsables polítics, la magistrada argumenta que la fiança ha de recollir no només els plantejaments de la fiscalia en el seu escrit de qualificació, que reclama multes de 5.940 euros per a cadascun i el pagament del cost del trasllat forçós de les peces, sinó els de l'acusació particular en nom de l'Ajuntament de Sixena.
El representant legal d'aquest consistori, Jorge Español, sol·licita per la seva banda 99.000 euros a Santi Vila per presumptes delictes de desobediència i usurpació d'atribucions judicials, i de 66.000 per Puig pel primer dels càrrecs atribuïts.
Per rebutjar els recursos de tots dos exconsellers, la jutgessa assenyala que la fiança establerta "es limita a donar compliment al que estableix la llei processal, tenint en compte les acusacions formulades", tant la pública com la particular. La magistrada rebutja així les pretensions de les defenses de tots dos acusats en els seus respectius recursos, en els quals es demanava adequar la fiança a la petició de multes de la fiscalia, l'import global s'ajusta als costos del trasllat de les peces.
Incident de nul·litat
A aquesta resolució judicial s'ha sumat l'incident de nul·litat presentat la setmana passada per la defensa de Santi Vila per denunciar que la sentència d'obertura de judici oral dictat per la jutgessa el passat dia 5 vulnera el dret constitucional del seu client a una tutela judicial efectiva.
La magistrada argumenta en el seu escrit que la incorporació "sorprenent" en l'acte del delicte d'usurpació d'atribucions judicials plantejat per l'acusació particular en el seu escrit de qualificació introdueix uns "nous fets" que exigeixen retrotreure la causa a l'inici i l'anul·lació de la obertura del judici oral. Afegeix, a més, que la comissió d'aquest suposat delicte s'hauria produït, en tot cas, a Barcelona, de manera que el cas hauria de ser resolt per un tribunal català.
Español rebutja la petició
En resposta a aquest incident, el lletrat del consistori de Vilanova de Sixena, Jorge Español, ha presentat un escrit d'al·legacions en què rebutja la petició de representant legal de Vila i recorda que la possible vulneració de drets fonamentals, que descarta, han de plantejar en l'inici del judici per aquests fets.
Considera, en qualsevol cas, que els fets relatats en l'incident "no són certes" ja que són "exactament els mateixos" pels que se li va interrogar l'exconseller durant la instrucció.
Afegeix, a més, que en preparar el seu escrit de qualificació, va optar pel delicte d'usurpació d'atribucions judicials en lloc de l'imputat inicialment de prevaricació ja que la seva conducta no va ser "passiva sinó activa" a l'hora d'"entorpir" l'execució de la sentència judicial.
Español assenyala, d'altra banda, que el judici no correspon a la jurisdicció catalana ja que els efectes d'aquest presumpte delicte es van produir a Osca amb la remissió a la magistrada d'Osca de l'ordre emesa per l'exconseller Vila per prohibir el trasllat de les peces, "amb el clar objectiu d'intimidar-la".