Un jutjat ha obligat Xavier Garcia Albiol a reallotjar quatre sensesostre desallotjats de Can Bofí Vell, segons una resolució d'aquest dilluns. Concretament, el jutjat contenciós administratiu número 7 de Barcelona ha ordenat que l'Ajuntament de Badalona concedeixi "de manera immediata" una alternativa habitacional a quatre persones afectades pel tancament de l'alberg a finals d'abril. Així ho ha acordat la titular, atesa "l'extrema situació de vulnerabilitat" dels afectats —"alguns amb greus problemes de salut, discapacitat i en una situació d'absoluta exclusió social"— i la necessitat de protegir els drets fonamentals dels usuaris.

Va ser el 29 d'abril quan Can Bofí Vell va tancar sense avís previ, tot i que hi vivien gairebé mig centenar de persones —a les quals se'ls oferia un àpat diari i un lloc on poder refugiar-se per dormir—. La cooperativa que gestionava l'alberg, Suara, no podia seguir assumint les despeses mensuals perquè l'ajuntament va deixar de pagar el servei l'any 2021. El tancament va motivar que l'associació Noves Vies presentés, en nom de quatre persones, un recurs contenciós administratiu per vulneració de drets fonamentals contra la resolució del consistori i sol·licités com a mesura cautelar una alternativa per a ells. Si només s'ha presentat la demanda en representació de quatre persones és perquè són les que s'han pogut localitzar i amb les quals s'ha pogut parlar sobre una possible acció judicial.

Crítiques a l'Ajuntament de Badalona

En aquesta línia, entitats socials i la síndica de greuges han reclamat el reallotjament dels afectats, que durant setmanes van pernoctar a la plaça de la Vila en senyal de protesta. L'ajuntament s'ha negat a oferir-los l'alternativa habitacional que demanaven i, ara, la jutge ha obligat el consistori a oferir-los una solució "immediata". A més, la sentència retreu que l'ajuntament no complís amb les seves obligacions i deixés el col·lectiu "desemparat".

Segons la resolució judicial, l'actuació del consistori deixa els usuaris en una situació "d'absoluta indefensió" i alerta que deixar-los al carrer pot traduir-se en un "empitjorament" dels seus problemes de salut greus, arribant a posar en "risc" la seva integritat física i la seva vida. La jutge també recorda que l'ajuntament havia assumit l'obligació d'oferir assistència a aquestes persones a través de l'alberg i amb plans de treball individualitzats, alhora que critica que la fi del servei fos sobtada, sense cap expedient administratiu al respecte.

Recurs contra la decisió judicial

Així les coses, els afectats només "van ser informats de manera verbal" del tancament immediat de Can Bofí Vell, sense antelació ni una justificació. És per això que van passar a residir al carrer, ja que l'ajuntament "no va posar a la seva disposició cap recurs alternatiu; situació que s'ha mantingut en el temps". Amb tot, des de Noves Vies han assegurat que la resolució és "molt positiva", mentre que l'entitat Badalona Acull ha demanat que la sentència es faci extensiva a totes les persones afectades.

En el seu moment, el govern d'Albiol va explicar que hi havia un deute d'1,7 milions amb l'entitat que gestionava l'alberg i que era impossible d'assumir, alhora que regidors del PP van explicar que l'ajuntament no podia garantir "de per vida i gratuïtament" un sostre a cap persona. Ara, fonts municipals han assegurat que no estan d'acord amb la resolució i que presentaran un recurs d'apel·lació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!