Els jutjats de pau no podran celebrar casaments civils des d'aquest dijous. La nova mesura arriba perquè aquesta prerrogativa no està contemplada en la nova llei d'eficiència jurídica, amb la qual s'està modificant l'organització política que permet guanyar competències, però també perdre'n d'altres. Des de l'Associació Catalana en Pro de la Justícia, que concentra els jutges de pau, consideren que es tracta d'un error que es va cometre en la tramitació de la llei i asseguren que es tracta d'una vulneració de drets. La limitació ha portat els jutges de pau a celebrar més casaments civils dels habituals durant les darreres setmanes, els que estaven programats pel mes d'abril i maig, tot i que la llista de cites arriba fins al setembre. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la presidenta de l'associació i jutgessa de pau de Salt, Francesca Terron, ha detallat que habitualment oficien vuit casaments al mes, una xifra molt més baixa que la dels darrers dies. “Hem estat tota la setmana fent casaments. A Palamós, en un dia, en vam fer set, i a Anglès, cinc. La idea és avançar-ne el màxim possible”, ha detallat.
Error en la llei
Des de l'Associació Catalana en Pro de la Justícia i el Ministeri de Justícia afirmen que es tracta d'un error en la tramitació, ja que el PP —amb majoria absoluta— va vetar íntegrament la llei al Senat, fins i tot, l'esmena que reconeixia el dret dels jutges de pau per celebrar casaments. La intenció és esmenar la llei, tot i que no serà una missió fàcil. Segons han confirmat fonts del ministeri a la ràdio catalana es podria canviar gràcies a una esmena que s'incorporés en una llei relacionada amb la justícia que s'estigui tramitant. Un procés que des de l'associació veuen que serà “lent”.
Com casar-se pel civil?
Amb el canvi a la llei, els jutges de pau ja no podran fer casaments civils, i per tant totes les persones que tinguin intenció de casar-se per aquesta via ho tenen encara més complicat. Els enllaços oficiats pels jutges de pau eren fins ara l'única manera de casar-se de forma gratuïta. Una altra de les opcions per fer efectiu l'enllaç és anar al registre civil central, que actualment està col·lapsat on hi ha esperes de més d'un any. Una altra de les opcions és anar a un ajuntament i, també, comparèixer davant d'un notari i després pagar la tarifa corresponent. Davant d'aquest escenari, els jutges de pau denuncien que es tracta d'una vulneració de drets dels ciutadans.
En total, a Catalunya hi ha 898 jutjats de pau on treballa un titular que percep un sou simbòlic que no pot ser superior als 400 euros, i un substitut que no té cap sou. Fins aquest dijous, podien casar com oficina delegada pel Registre Civil. Ara, la nova normativa converteix els jutjats de pau en oficines judicials municipals i els atorga més competències.