La consellera de Rercerca i Universitats, Gemma Geis ha anunciat avui que el Govern prioritzarà projectes liderats per dones en els pròxims ajuts, discriminant-los positivament. Així ho ha comunicat en la quarta edició del programa #100tífiques de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (Fcri) i el Barcelona Institute of Science and Tecnology (Bist), que ha engegat aquest divendres demanant "protagonisme" per a les dones investigadores i tecnòlogues. En un acte en el paranimf de la Universitat de Barcelona (UB), la directora de programes del Bist, Núria Bayó, ha proposat traslladar les nenes que també "poden ser protagonistes i canviar la societat utilitzant la ciència i la tecnologia". En total, aquest programa mobilitza 472 científiques dels àmbits públic i privat, que el pròxim 11 de febrer, Dia internacional de la dona i la nena en la ciència, faran xerrades a 427 escoles de Catalunya, arribant a totes les comarques.
Bayó ha destacat que el 35% dels estudiants de carreres científiques són dones, però el percentatge es redueix al 21% quan s'arriba a directius de grups d'investigació, i ha exigit arribar al 50% en ambdós àmbits. Així mateix, la cap d'innovació de la Fcri, Susaina Figuera, ha apostat per "fer visible una xarxa de col·laboració, necessària perquè el talent femení assumeixi posicions de lideratge." 128 de les científiques participants en el programa provenen de 30 empreses, i 344 pertanyen a 72 entitats d'investigació, en les quals hi ha representats tots els centres A PROP i totes les universitats catalanes. Les jornades han augmentat en participants des de les 115 investigadores i 103 escoles que van participar en la primera edició, el 2019.
També s'ha multiplicat per cinc l'impacte social calculat del programa: el 2019 les xerrades van arribar a 6.500 alumnes i el 2021 l'audiència va superar els 34.000 alumnes de sisè de primària i primer d'ESO, una xifra que es preveu superar aquest 2022, arribant a uns 40.000.
Idees equivocades
La consellera de Rercera i Universitats de la Generalitat i presidenta de la Fcri, Gemma Geis, ha anunciat que la pròxima convocatòria d'ajuts a grups d'investigació "discriminarà positivament" els projectes liderats per dones i ha reconegut que el Govern ha de millorar la posició femenina en el sistema d'investigació perquè suposen el 28% del total de professionals, el 20% de les càtedres i el 21% dels directius. Des del Departament d'Educació, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray ha agraït el vessant educatiu del programa i ha proposat "inspirar-se en el que s'ha fet al món de l'esport femení", per apassionar les nenes i joves per la ciència i la tecnologia i trencar amb la idea equivocada, segons ha manifestat, que no els interessa la ciència.
"Tossuderia de l'excel·lència"
El president del patronat del Bist, Andreu Mas-Colell, ha explicat que '#100tífiques' té una "significació molt especial" per a la institució, perquè uneix un impacte a les escoles i en les dones científiques. Al seu torn, el rector de la UB, Joan Guàrdia, ha donat la benvinguda a les participants i ha lloat que "en els últims 20 anys les dones han sabut conquerir el seu espai amb la tossuderia de l'excel·lència".
L'acte també ha comptat amb un debat entre la presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia Núria Salan i l'empresària Meritxell Bautista, que han exposat les dificultats per trobar reconeixement en entorns masculinitzats; i una ponència de cinc membres de la missió Hypatia I que han donat detalls sobre aquesta expedició femenina a la Mars Desert Research Station a Utah (Estats Units) que reprodueix les condicions de Mart.