A vegades, la línia que separa un rumor d'una notícia pot ser molt prima. Diversos mitjans de comunicació francesos, entre els quals el prestigiós diari Le Monde, s'han fet ressò els últims dies sobre l'existència de suposades "ruletes sexuals" a Barcelona en les quals participarien portadors del VIH sense protecció.
La idea, inspirada pel joc de la ruleta russa, consistiria en la presència entre els suposats participants d'un portador de la malaltia amb la finalitat de procurar la sensació de flirteig amb el perill. No obstant això, aquesta desconcertant informació, admeten els mitjans citats, és fruit de diverses exageracions i malinterpretacions.
Però, si la "notícia" no és ben bé "notícia", on rau l'origen de l'inquietant rumor? Té alguna mena de base real? Els citats mitjans gals l'han localitzat en una entrevista de Ràdio Barcelona (cadena SER) amb el metge Josep Mallolas, cap de malalties infeccioses a l'Hospital Clínic, en la qual el facultatiu informa sobre el testimoni d'un pacient de 22 anys que li hauria parlat de la "ruleta sexual" com un fenomen estès entre determinats col·lectius a la capital catalana.
El metge ha aclarit després que el pacient parlava de la seva participació en festes "chemsex" ("sexe químic"). Es tracta d'orgies que es prolonguen durant dies i en què els participants consumeixen fortes dosis de drogues. Hi van sense cap mena de protecció i desconeixent si la resta d'assistents són o no seropositius o pateixen altres malalties.
Les festes "chemsex" i el VIH
El metge ha aclarit que desconeix si realment es practica o no a Barcelona la "ruleta russa", i al·ludeix a explicacions "anecdòtiques" proporcionades per alguns dels seus pacients, tot i que confirma la pràctica de les festes "chemsex".
El facultatiu desconeix amb quina freqüència s'organitzen festes d'aquesta mena, que esdevenen una mena de "marató sexual" sota els efectes de substàncies il·legals, algunes de les quals extremadament perilloses, i, en tot cas, adverteix dels riscos que comporten perquè, segons afirma, la utilització del preservatiu és "escassa".
La pràctica del sexe químic, amb caràcter molt minoritari, és més habitual a països com Gran Bretanya i la premsa ja se n'ha fet ressò. En aquest punt, la desconstrucció del rumor sobre la "ruleta sexual" entra en una altra dimensió d'indubtable interès i rellevància, en un context en què l'oferta de relacions sexuals "al natural", sense protecció, són habituals a la xarxa.
Sense por a contraure malalties
El doctor Mallolas relata el cas esfereïdor d'un pacient amb el VIH, un homosexual de 22 anys, que revela la pèrdua de la por al risc de contraure malalties: "La meva sexualitat és importantíssima i no em vull resignar, que tinc 20 anys, la resta de la meva vida a viure amb un preservatiu posat. I quina és l’alternativa que tinc? Infectar-me. I quan abans m’infecti i abans em tractis i jo estigui amb una càrrega viral indetectable, jo ja no patiré per si m’infecto d’això o d’allò. Quan m’ho va dir, em vaig quedar glaçat”, relata el facultatiu.
Sigui com sigui, la genealogia "periodística" de la suposada ruleta sexual té encara antecedents més llunyans. Els mateixos diaris francesos que l'han fet reviscolar a partir de l'entrevista (mal) citada amb un professional de la medecina recorden que en 1999, el diari nord-americà Weekly World News plantejava la "ruleta sexual" com un "nou joc" de moda. També parlava, entre d'altres "informacions" impactants, del cas d'una dona de 97 anys que va tornar a la vida.