Les colades de la lava del volcà de La Palma que avançaven, en principi, sense remei cap al mar han tornat a alentir el seu curs. Ara flueixen molt lentament, lluny dels 700 metres per hora als que van arribar dilluns matí. Per això, des del comitè científic del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pelvoca) dubten que finalment entri en contacte amb l'aigua salada.
Augmenta la viscositat
El volcà de Cumbre Vieja va entrar en erupció diumenge passat i s'esperava que el magma desemboques al mar dilluns nit, però a causa del seu ritme lent res no ho garanteix. Concretament, el director tècnic del Pevolca, Migel Ángel Morcuenda, ha indicat que el model matemàtic que utilitzen els experts apunten que la lava que ha engolit el barri de Todoque seguirà avançant, tot i que lentament. La seva viscositat ha augmentat en les últimes hores i mentre continua en moviment, va omplint "alguns forats naturals", ha explicat Morcuenda.
Per tot plegat, ara mateix no existeix "la seguretat" que la lava arribi a la costa, però tampoc que es freni abans. "Hem d'esperar. Amb el seu avanç actual, hi haurà temps d'estar atents per si finalment es produeix el contacte", ha reiterat.
"Mini estabilitat"
Per altra banda, l'Institut Vulcanològic de Canàries (INVOLCAN) ha estimat que l'erupció a La Palma s'allargarà entre 24 i 84 dies. El càlcul s'ha basat en dades sobre la durada de les erupcions històriques a la mateixa illa, tot i que reconeixen que no és senzill establir exactament quant durarà. "No és una pregunta fàcil de respondre, però ens movem en un rang entre els 24 i 84", han calculat.
Miguel Ángel Morcuenda ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat a la població que ha patit els efectes de l'erupció durant els últims dies i ha vist com la lava s'ha empassat les seves llars. El volcà, ha dit, "ha entrat en zona de mini estabilitat", però ha reconegut que encara és "bastant explosiu". Ara mateix, hi ha actives 4 de les 9 boques obertes i el volcà té una única fissura, tot i que en principi semblava que eren dues.
L'expert també ha apuntat que el volcà està sent monitorant en tot moment pels científics i ha demanat col·laboració als ciutadans perquè no s'acostin a les zones d'exclusió perquè són molt perilloses. "La millor manera de veure el volcà és per la televisió", ha assenyalat, subratllant que l'exposició pot provocar afectar ulls i pulmons.
Pluja àcida a algunes zones
Sobre el risc d'una possible pluja àcida arran de l'erupció, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha advertit que aquesta pot arribar a les zones més muntanyoses de les illes aquesta tarda. En tot cas, serien unes precipitacions dèbils i disperses, ja que no s'esperen grans quantitats de pluja acumulada a aquestes zones. Aquest fenomen podria arribar a la península Ibèrica dijous nit o divendres, tot i que les possibilitats són molt reduïdes.
Per altra banda, el núvol de diòxid de sofre, es calcula que se n'han emès entre 7.997 i 10.665 tones diàries des de l'erupció, arribarà a Catalunya en les properes hores, entrant pel sud del país. Abans, ja afectarà Eivissa i Formentera.