La lava emesa pel volcà de la Palma ha arribat novament fins a les aigües de l'Atlàntic que banyen la platja dels Guirres aquesta matinada, per sobre del recorregut que l'anterior colada ja havia fet fins a tocar el mar. Així ho ha assenyalat el Ministeri de Transports i Mobilitat en el seu compte de Twitter. Davant aquesta situació, fonts del ministeri subratllen que tots els mitjans de salvament coordinats per la Direcció General de la Marina Mercant romanen atents. El xoc tèrmic entre la lava a 800-900 graus i l'aigua del mar està provocant columnes de vapor d'aigua amb partícules d'àcid clorhídric, que poden resultar perilloses per a la salut en els entorns més pròxims al punt d'emissió; en aquest cas, tots els barris i els habitatges al voltant de la platja dels Guirres han estat evacuats des de fa setmanes per l'amenaça que representava l'avenç de les colades.
Veïns afectats
La lava procedent de l’erupció continua fluint sobre les colades prèvies de la zona central, alimentant la colada que va arribar fins al mar a la platja dels Guirres. Segons ha informat el Cabildo de la Palma, els agricultors i treballadors podran accedir a la costa de la Vall d'Aridane, excepte a la zona de la Bombilla, pròxima a la platja dels Guirres. Els veïns i les veïnes de Todoque, Las Norias i Morro Los Judíos podran accedir a recollir els seus objectes personals domèstics. És necessari portar el DNI o qualsevol altre document que acrediti la residència en aquest lloc. Avui dimecres es reprenen les classes presencials en Los Llanos de Aridane, El Paso, Tazacorte, Puntagorda i Tijarafe. Des del Cabildo recorden que aquestes mesures poden variar segons les condicions meteorològiques i l'evolució del procés eruptiu. Es preveu que el vaixell 'Castella' de l'Armada arribi aquest dimecres a l'illa de la Palma per a ajudar els agricultors afectats per l'erupció a atendre els seus cultius.
Terratrèmols
L'Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha localitzat des de la passada mitjanit uns 46 terratrèmols a la Palma. El de major magnitud va ser registrat a les 04.24 hores d'aquest dimecres i va assolir 3,7 en el municipi de Fuencaliente, d'intensitat III-IV, i s'ha localitzat a una profunditat de 14 quilòmetres. De totes maneres, l'últim informe de la Direcció de Seguretat Nacional (DSN) assenyala que la sismicitat es manté baixa amb relació a setmanes anteriors i continua localitzant-se en les mateixes zones a profunditats d'entre 10 i 15 quilòmetres, i superiors a 20 quilòmetres. Respecte a la qualitat de l'aire, un dels temes que més ha preocupat en les últimes jornades, l'illa ha experimentat una lleu millora en les partícules en suspensió PM 10, i ha passat d'una situació "extremadament desfavorable" a només "desfavorable" en els municipis de Llanos de Aridane, El Paso, Tazacorte, Puntagorda i Tijarafe. L'emissió de diòxid de sofre (SO2) -associada al plomall volcànic- també continua alta, amb valors entre 9.000 i 13.000 tones diàries, però la seva evolució temporal "reflecteix una tendència descendent".
Signes de millora
Els científics que segueixen de prop l'evolució del volcà de La Palma han observat signes d'esgotament en les aportacions de magma a més profunditat, així com la lava que està sortint en aquests moments té un origen més superficial. La portaveu del comitè científic del Pla d'Emergència Volcànica de Canàries (Pevolca), Carmen López, va explicar aquest dilluns que totes les dades observables apunten al fet que el sistema de realimentació "està afluixant" i els reservoris "es van fent menors".