Les vacunes esterilitzants s'han convertit en una opció per mantenir a ratlla la població de porcs senglars a Catalunya, que va repuntar durant la pandèmia de la covid. Aquesta alternativa a les batudes consistiria a injectar a distància les vacunes esterilitzants a les femelles per evitar que es poguessin reproduir. "Estem avaluant la inoculació per via oral d'una vacuna immunocontraceptiva per intentar tenir una població estable en un lloc i que no es reprodueixin", ha explicat Francesc Closa, CEO d'una empresa del sector, a l'ACN. Una altra manera d'esterilitzar-los és capturant-los a través de paranys. D'entre els ajuntaments que han provat aquest mètode hi ha els consistoris de Matadepera, Terrassa i Sant Cugat, municipis amb problemes per la presència d'aquest animal.
La població de senglars a Collserola cau a la meitat en els darrers tres anys
La població de senglars a Collserola ha caigut a la meitat en els últims tres anys. També s'ha detectat una davallada de les incidències al parc i el seu entorn urbà més proper, arribant a reduir-se fins a un 70%. Ho ha detallat el conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, aquest dimecres durant la presentació dels resultats obtinguts del prop d'un centenar de mesures dutes a terme en els darrers anys. Malgrat tot, la seva presència segueix comportant problemes en les trames urbanes, principalment a Barcelona i a Sant Cugat del Vallès.
Segons ha assenyalat el titular, la reducció de la població s'ha produït per múltiples causes, entre les quals hi ha la sequera i, per tant, la falta d'aliments en determinades zones, les batudes de caçadors, i també la conscienciació col·lectiva. Aquestes accions s'han pres de la mà amb l'aplicació de nous mecanismes per mantenir els contenidors tancats i evitar als animals l'accés al menjar.
La bateria d'accions s'han coordinat a través de la Taula del Senglar, un òrgan que compta amb presència de les parts implicades, públiques i privades, els veïns, entitats ambientalistes, la Generalitat de Catalunya, i els ajuntaments afectats. Ara, però, el conseller ha anunciat la creació d'un observatori per consolidar l'espai de diàleg.
L'Observatori del Conflicte del Senglar serà "un espai divulgatiu d'informació, de coneixement, d'expertesa, d'avaluació de les mesures, i on també els diferents ajuntaments, la ciutadania, pugui també consultar i comunicar incidències", ha destacat. De les mesures més destacades que es preveu desenvolupar a partir d'aquesta expertesa destaquen adaptar la gestió de la recollida dels residus municipals, adaptar la gestió de colònies de gats perquè els senglars no accedeixin al seu menjar, o adaptar l'entorn per reduir la disponibilitat d'aigua o menjar per als senglars, així com els espais on es poden refugiar.