Després de la DANA, un dels grans temors dels pobles afectats, tant al País Valencià com a altres indrets on l’històric fenomen meteorològic va colpejar el 29 d’octubre (Castella-la Manxa, Aragó, Andalusia i Catalunya), avui fa tot just un mes, és caure en l’oblit. Però a Letur (Albacete), aquesta sensació ja fa molts dies que forma part de l’ànim dels seus veïns. Aquest petit poble de menys de mil habitants, però que aquell dimarts només albergava 150 habitants en el nucli històric, és l’epicentre de les afectacions de la DANA a Castella-la Manxa. En qüestió de minuts van caure 230 l/m² a la conca de la Serra de Zacatín, on es troba la capçalera del rierol de Letur, que travessa el municipi. El torrent d’aigua va engolir el poble de la Serra del Segura, convertint els carrers del nucli antic, declarat Conjunt Històric-Artístic, en una enorme riuada que s’ho va emportar tot al seu pas, inclosos la vida de sis dels seus veïns. Des que es van trobar els cossos sense vida, vuit dies després de la tragèdia, Letur va sortir del focus mediàtic, eclipsat per la devastació en el País Valencià.
Esforç i dolor
Un mes després d’aquell fatídic 29 d’octubre, quan l’aigua va arrossegar cases, edificis històrics, negocis, jardins, camps i les piscines naturals, reclam turístic del municipi; Letur encara plora els seus morts, i el centre històric, l’anomenada zona zero, segueix sense llum i aigua potable, tampoc té clavegueram, i hi ha 45 famílies que no han pogut tornar a les seves cases. El poble a poc a poc va recuperant el pols, amb molt esforç i el dolor molt present. L’accés al cas antic està prohibit, a excepció dels operaris que treballen en tasques de reconstrucció o d’alguns veïns que han de demanar permís especial a l’Ajuntament per entrar. Molts edificis d’aquesta zona del nucli històric, el més afectat, van haver de ser apuntalats i d’altres set, on hi havia 13 habitatges, fins i tot derruïts.
L’alcalde, Sergio Marín (PSOE), no descarta que en els dies vinents s’hagin d’enderrocar més edificis, però a banda de les tasques que s’estan fent al centre el municipi, l’esforç també s’ha posat en què la canalització del rierol de Letur es restauri per part de la Confederacio Hidrogràfica del Segura i en actuacions riu amunt per evitar que torni a produir-se una catàstrofe semblant.
Letur se eleva al final de una sinuosa carretera, flanqueada de olivos y almendros.
— Cira Morote Medina (@CiraMorote) November 27, 2024
Su belleza centenaria, pese a la tragedia, es apabullante.
Volverá a ser lo que era.
♥️🥰 pic.twitter.com/4iN587akep
Reloj de Sol encarado al sur en la iglesia parroquial de Santa María. Fue construida entre los siglos XV y XVI y declarada monumento nacional en 1981. Letur, con menos de 1000 habitantes, es un pueblo de Castilla la Mancha que conserva su intrincado diseño urbano musulmán pic.twitter.com/vFw39OYEEW
— Antonio Bernal (@puntovernal) November 28, 2024
El mossèn Ignacio Requena, que va ser el primer a trucar al 112, és un dels que encara no ha pogut tornar a casa, com la Maria Dolores o la Laura, natural d’Hondures, que relata a l’agència Efe l’experiència viscuda aquell dia, quan estava a casa i de cop i volta va començar a entrar aigua i quan es va adonar ja li arribava al coll. La Laura pensava que s’ofegava, però va aconseguir obrir una finestra, la qual cosa va permetre que el nivell de l’aigua baixés. Sis hores després, ella i la seva filla van ser rescatades, però els seus veïns, un matrimoni que vivia més amunt, no va tenir tanta sort i als dos se’ls va emportar la riuada mentre els seus dos fills estaven a classe. Maria Dolores explica que espera tornar aviat a casa seva, "quan tingui llum, aigua, acabi de treure el fang de la cuina i assegurin que no hi ha perill", ha explicat, alhora que assegura que no tornarà sola. S'endurà amb ella Pedro, un pastor de 85 anys, amb qui l'han reallotjat i que ho ha perdut tot.
El concert que impulsa Rozalén
Mantenir viu el record i el clam per aconseguir ajudes per a la reconstrucció és també una prioritat. Els veïns agraeixen quan els periodistes els visiten, i també ajuda a sortir als mitjans que ho facin els VIPS. Des dels reis d’Espanya Felip VI i Leticia, fins a autoritats com el president de la Junta de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page; a la ministra de Vivienda i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez i la delegada del Govern espanyol, Milagros Taló, han visitat el poble. També ho ha fet la cantant Rozalén, filla de Letur, una de les que més lluita i que està organitzant pel 26 de desembre un concert solidari a la Caseta de los Jardinillos d’Albacete en benefici de Letur. “Aprofitant que estarem en Nadal i molts haurem tornat a casa, estem organitzant aquest concert benèfic. Jo estaré de mestre de cerimònies, cantant i del que faci falta. Cal quedar-se amb la generositat de la gent”, afirma la cantant, que estarà acompanyada per Nena Daconte i altres artistes.
IMPORTANTE!! 💞
— Rozalén (@RozalenMusic) November 22, 2024
Concierto BENÉFICO en Albacete por LETUR 🙏
Será este 26 de diciembre en la caseta de los Jardinillos y las entradas y el cartel completo saldrán el martes.
Por favor! Ayúdennos a correr la voz!!
MILLONES DE GRACIAS 🥺#Rozalén #Letur #Dana #Albacete #Benéfico pic.twitter.com/sqZHp4RgSm
Concierto solidario en Albacete para ayudar a Letur pic.twitter.com/89rHHZX26p
— Conciertos y festivales por España (@concisyfestis) November 29, 2024
La generositat és el que no ha fallat des del primer dia. D’una banda, els professionals de Tragsa, Eifage i Iberdrola, que treballen cada dia, i de l’altra, els voluntaris, que venen cada cap de setmana a col·laborar en les tasques de reconstrucció, que, segons l’alcalde, Sergio Marín, de 29 anys, no es pot saber quan es podrà concloure. Marín assegura que no ha estat fàcil enfrontar-se a una catàstrofe que s'ha emportat sis dels seus veïns. Tot i això, ha assegurat que encara li queden "força i ànim per seguir; cal avançar, amb precaució, amb pas ferm, però sense parar".
Mirar al futur és l’únic que pot fer aquest poble de la Serra del Segura, tot i les incerteses que l’envolten. "Letur viu del turisme, qui voldrà venir aquí amb el que ha passat", es preguntava Maria Dolores, mestra i regidora a l'oposició. Tot i això, un mes després de la tragèdia, afirma que Letur millora, “a poc a poc, però amb les coses ben fetes”. I els nens, no han perdut la il·lusió pel Nadal, per això, les llums ja estan preparades al voltant de l’escola”.