Tallada la línia R3 de Rodalies. La circulació de trens entre les estacions de Montcada-Ripollet i Puigcerdà, pràcticament tota la línia, ha quedat interrompuda per una avaria aquest divendres al voltant de les 13.00 hi fins a les 16:00 h. Segons ha informat Adif, el motiu ha estat una incidència que ha afectat la senyalització en la infraestructura del tram. Els trens han quedat aturats i, segons ha informat Rodalies Catalunya, s'han evacuat els passatgers. Mentre els tècnics d'Adif treballaven per reparar l'avaria, l'operador ferroviari ha demanat als passatgers que no baixessin a la zona de vies sense l'acompanyament de personal autoritzat, els Mossos d'Esquadra o bombers. Rodalies també recomana als usuaris que hagin de fer servir l'R3 agafar les alternatives de transport disponibles, com l'R2 fins a Granollers o Mollet del Vallès o el bus e12 fins a Vic. Poc abans de les 16:00 h Adif ha informat de la recuperació parcial del servei entre l'Hospitalet de Llobregat i la Garriga, amb una freqüència d'un tren cada mitja hora. Finalment, uns vint minuts després, Rodalies ha informat del restabliment complet del servei, si bé els trens circulen fora del seu horari habitual i trigaran a normalitzar-se.
❗S'està gestionant l'evacuació dels viatgers dels trens aturats a tota la línia.
— Rodalies Catalunya (@rodalies) March 28, 2025
⚠️ Preguem als viatgers, no accedir a la zona de vies sense l'assistència de personal autoritzat, Mossos d'Esquadra o bombers.
Alguns usuaris de la xarxa ferroviària ja han expressat missatges de queixa a les xarxes socials. "Aquí esperant a Sants 40 minuts com sempre", diu un usuari. "Molt bé que treballin per resoldre-la, només faltaria! Però alguna idea de quan els usuaris podrem tornar a casa nostra? Perquè jo ja fa mitja hora que espero a Sants havent validat el bitllet!", diu un altre. "Divendres passat 3 hores per tornar a casa. Avui també promet la cosa", "Fa mitja hora que en la meva estació diuen que el tren passarà en 1 hora i 28 minuts, no puc estar sortint sempre a treballar amb més de dues hores d'antelació per un trajecte de 30 minuts", "Algun dia funcionarà la meva puta línia de tren?", "Quanta estona hem d'estar perdent el temps a l'andana, sense internet i amb una megafonia lamentable? Ja està bé d'aquest maltractament!".
ℹ️ Mitjans de transport alternatius:
— Rodalies Catalunya (@rodalies) March 28, 2025
🚉 R2: fins a Granollers i Mollet del Vallès
🚍 Autobusos:
· e12: entre Barcelona i Vic
· e26: Barcelona-Mollet-Parets
· 332-412: Barcelona- Mollet-Parets- Granollers
Aquesta és una incidència més de les nombroses que han afectat la xarxa de Rodalies els darrers mesos, que fins i tot han fet col·lapsar tot el servei entre Barcelona i Tarragona en diverses ocasions. La infraestructura està immersa en un procés de renovació i obres per adaptar-la a l'ample de via del corredor del Mediterrani i això va fer de la zona al voltant de Sant Vicenç de Calders un formiguer. A més, els treballadors de sindicats minoritaris mantenen convocada una vaga per a diversos dies puntuals al llarg d'aquest mes com a protesta contra el traspàs de Rodalies a la Generalitat.
En conseqüència, aquest dijous el Parlament va demanar el cessament de la consellera de Territori, Sílvia Paneque, i va reprovar el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, com responsables polítics del servei ferroviari. Les dues iniciatives han rebut el suport de Junts, PP, Vox, la CUP i AC, el vot en contra dels Comuns i el PSC i l'abstenció d'ERC. A banda, la cambra catalana ha aprovat una altra proposta dels republicans que insta el Govern a exigir dimissions als presidents d'Adif i Renfe. El Parlament també ha coincidit a denunciar el "dèficit històric" d'inversions en infraestructures per part del govern espanyol, a qui culpabilitzen del "mal funcionament crònic" de la xarxa de trens.
Paneque ha respost a la petició del seu cessament assenyalant que entén els "interessos" els grups parlamentaris, però ha deixat clar que està centrada "absolutament en el camí de les solucions i en tenir temps i competències suficients a través d'aquest traspàs per tal d'assumir responsabilitats". Alhora, la consellera ha explicat aquest divendres que s'han fet canvis en el "repartiment de tasques" en la direcció de Rodalies, de manera que el director, Antonio Carmona, se centrarà en una tasca informativa i la direcció tècnica l'executaran Josep Enric Garcia Alemany i Uli Wessling.