La població de linx ibèric a la península ha superat ja els 2.000 exemplars. Es tracta de la màxima xifra que s'ha registrat des que es realitza un seguiment detallat, i l'espècie felina s'allunya així del risc d'extinció. En concret, segons l'informe elaborat pel grup de treball transnacional del linx ibèric, el 2023 va haver-hi un total de 2.021 linxs censats, distribuïts a Espanya (on habiten 1.730 exemplars, un 85,6% del total) i a Portugal (amb 291 exemplars, un 14,4% del total). Es tracta d'un notable increment del 21% respecte dels 1.668 linxs quantificats el 2022, i del 80% respecte dels 1.111 que hi havia el 2020. Segons el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, la recuperació de la població d'aquest felí constitueix un dels millors exemples d'actuacions de conservació d'espècies amenaçades al món i ha estat possible gràcies als esforços coordinats entre les administracions espanyola i portuguesa, així com la resta d'actors.

Les comunitats autònomes espanyoles que gaudeixen de poblacions estables de l'espècie són quatre. Andalusia comptava amb 755 exemplars, una xifra que suposa el 43,6% de la població espanyola, mentre que a Castella-la Manxa es van registrar 715 linxs, és a dir, el 41,3%. Més lluny, a Extremadura es van censar 253 exemplars, i a la Regió de Múrcia només 7 d'aquests felins. Amb aquests registres s'evidencia que la població de linx continua expandint-se, tan numèrica com territorialment. Ja són 14 les àrees geogràfiques diferents on l'espècie es reprodueix, amb noves zones de presència estable a Múrcia i a les províncies d'Albacete, Badajoz, Toledo i Ciudad Real.

Del total censat, 1.299 linxs eren adults o subadults amb una proporció bastant similar pel que fa al sexe, ja que hi havia 602 mascles i 611 femelles del total que s'ha pogut censar. El nombre de femelles reproductores o territorials el 2023 va ascendir a 406, que són 80 més que l'any anterior, i d'aquesta manera l'espècie s'acosta gradualment a les 750 femelles reproductores que es considera com un dels objectius demogràfics necessaris per dir que el linx es troba en un estat de conservació favorable. El nombre de cadells nascuts el 2023 també va créixer fins als 722.

El linx s'allunya del risc d'extinció

La tendència de la població és positiva, amb un creixement continu i elevat des del 2015, la qual cosa permet continuar sent optimista perquè s'aconsegueixi reduir el risc d'extinció del linx ibèric. El 1960 es comptava que hi havia prop de 5.000 exemplars, però la caça i la destrucció del seu hàbitat van provocar un important retrocés continuat fins que el 2002 es van comptabilitzar només 94 exemplars, per la qual es va atorgar el linx el qualificatiu de "felí més amenaçat del món", amb un estat de conservació "crític". Des d'aleshores, però, els esforços compartits han donat els seus fruits i la població s'ha multiplicat. El 2020, ja s'havia arribat a xifrar un total de 1.111 linxs, i tres anys més tard s'han afegit gairebé 900 individus més a la població ibèrica. Això sí, actualment, el linx ibèric es considera encara amenaçat i en perill d'extinció, segons la classificació de la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa.