Dècades d'aposta per polítiques per conservar el linx ibèric donen el seu fruit. Aquest dijous, la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) anuncia que el linx deixa d'estar catalogat com "en perill". Així doncs, surt de la categoria de la "llista roja" de l'entitat com a animals en perill d'extinció, tanmateix, no deixa del tot aquesta llista perquè manté l'etiqueta de "vulnerable". Malgrat tot, és una gran notícia per al linx ibèric, un animal que l'any 2002 va arribar a ser catalogat en "perill crític" d'extinció. 

L'UICN presentarà aquesta tarda a Ginebra la nova llista on el linx abandona la categoria d'"en perill". Tot i això, el president de la Junta d'Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla (PP), s'ha avançat i ha anunciat a través de les xarxes socials aquest canvi de categoria. El president popular andalús ha celebrat la notícia i ha afirmat; "És un orgull per a Andalusia liderar la recuperació de l'espècie". 

De 94 a més de 2.000 linxs

Fa poc més de 20 anys, la població de linxs a la península Ibèrica va tocar fons: 94 en total. Recuperar una espècie amb nombre d'exemplars tan reduït semblava una missió destinada al desastre. Tot i això, dues dècades més tard, la població de linxs repartits per l'Estat espanyol i Portugal s'ha enfilat fins als més de 2.000 exemplars. Segons el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, la recuperació de la població d'aquest felí constitueix un dels millors exemples d'actuacions de conservació d'espècies amenaçades al món i ha estat possible gràcies als esforços coordinats entre les administracions espanyola i portuguesa, així com la resta d'actors.

La majoria dels més de 2.000 linxs viuen en territori espanyol, concretament  1.730 exemplars, un 85,6% del total, segons l'últim cens del 2023. Les comunitats autònomes espanyoles que gaudeixen de poblacions estables de l'espècie són quatre. Andalusia comptava amb 755 exemplars, una xifra que suposa el 43,6% de la població espanyola, mentre que a Castella-la Manxa es van registrar 715 linxs, és a dir, el 41,3%. Més lluny, a Extremadura es van censar 253 exemplars, i a la Regió de Múrcia només 7 d'aquests felins.

linx iberic, fora de perill extinció. europa press
Cadells de linx ibèric. Europa Press

 

🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!