El linx ibèric podria reintroduir-se a Catalunya per ajudar a reduir la plaga de conills, entre d'altres. La secretaria de Transició ecològica de la Generalitat ha recuperat un antic projecte i està preparant un pla per posar-lo en marxa i aconseguir, amb la reintroducció d'aquesta espècie, reduir la plaga de conills i convertir-lo en un reclam turístic i un segell de qualitat ambientalJordi Sargatal, secretari general en temes de medi ambient i transició ecològica, ha explicat a TV3 que el linx és una peça que falta per equilibrar l'ecosistema d'algunes zones i s'està estudiant comarques com les Garrigues o la Noguera com a habitats favorables per alliberar exemplars d'aquest felí protegit.

"Hi ha zones amb una elevadíssima densitat de conills, també hem de mirar que hi hagi una mínima presència de carreteres per evitar atropellaments i parlar amb actors socials de la zona --agricultors ramaders— als que puc assegurar que el linx ibèric no provoca cap problema de depredació en ramats ni cries", ha explicat Sargatal a la televisió.

Treballar braç a braç amb els agricultors

Per posar en marxa aquest projecte es busca treballar braç a braç amb els agricultors de la zona. Segons el departament, el retorn del linx també es planteja com una eina útil per revitalitzar el turisme, com va passar a la zona de l'estany d'Ivars i Vila-sana, al Pla d'Urgell, ha recordat Sargatal: "Anirà bé per aquest ecoturisme que no és massiu, però dona vida". A més, Sargatal ha apuntat que poder reintroduir el linx ibèric a Catalunya s'ha de veure com una garantia de qualitat ambiental, de revitalització i de compromís amb el medi ambient: "Ha de ser un motiu d'orgull perquè el lloc que pugui admetre el linx vol dir que és un lloc de molta qualitat ambiental i el linx ho certifica. És un segell de qualitat ambiental i de civilització perquè vol dir que els humans del territori són capaços de conviure amb el linx", ha insistit. Amb aquest projecte es busca repetir el model que des de fa anys s'ha implantat en alguns llocs de la península Ibèrica, com Andalusia o Castella-la Manxa. 

Bones notícies pel linx

Els treballs de cens de linx ibèric (Lynx pardinus) a Espanya i Portugal empresos durant el 2023 han evidenciat que l'espècie ha superat la barrera dels 2.000 exemplars, constituint un nou nombre màxim des que es fa un seguiment detallat de les seves poblacions. Així es reflecteix a l'informe publicat el passat mes de maig pel grup de treball del linx ibèric, que coordina el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) i compost per representants de les comunitats autònomes espanyoles i l'Institut de Conservació de la Naturalesa i els Boscos (ICNF) de Portugal. El document reflecteix que són 2.021 els linxs totals censats, distribuïts a Espanya (1.730, que suposa un 85,6%) i Portugal (291). Les comunitats autònomes espanyoles que tenen poblacions estables de l'espècie són quatre. Andalusia va acollir 755 exemplars, fet que suposa el 43,6% de la població espanyola, mentre que a Castella-la Manxa es van registrar 715 linxs (41,3%). A Extremadura es van censar 253 exemplars i a la Regió de Múrcia set. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!