El Departament d'Educació ha comunicat als centres que a partir del curs 2025-2026 hauran d'introduir canvis en matèries de batxillerat per ajustar-se a l'aplicació de la llei estatal LOMLOE. La proposta d’Educació és que les matèries de modalitat de la via d'humanitats i ciències socials, literatura catalana i literatura castellana de segon de Batxillerat passin a ser optatives. També aposten per fusionar matèries de la modalitat científica, agrupant en una sola assignatura biologia, geologia i ciències ambientals —fins ara eren dues assignatures separades— i fusionant també física i química a primer de batxillerat, i que el Treball de Recerca passi a comptar com una assignatura més

Fonts del departament han indicat que la decisió obeeix a un requeriment del Ministeri d’Educació alertant que el currículum de batxillerat actual a Catalunya no seguia l'establert a llei espanyola. A més, han destacat que les modificacions es faran a partir del curs vinent per a aquells alumnes que comencen batxillerat i, per tant, no afecten els que han iniciat l'etapa aquest curs, ni per als que ara estan a segon de batxillerat. El departament té previst fer sessions informatives i acompanyar el professorat i els equips directius en l'aplicació d'aquests canvis.

Les literatures passen a ser optatives de primer i es fusionen les ciències

En el cas del primer canvi, les assignatures literatura catalana i literatura castellana passaran de ser de matèria de modalitat a optativa. Fins ara els estudiants podien optar per aquestes dues assignatures a escollir a segon de batxillerat. Ara, aquestes passaran a ser optatives de primer, de les que es poden escollir anuals o trimestrals.

Els canvis en la via científica aniran encaminats a fusionar matèries en una de sola per als alumnes que començaran primer el curs vinent. Els alumnes cursaran biologia, geologia i ciències ambientals en una única matèria, i el mateix passarà amb física i química, que passaran a ser una sola assignatura. Per evitar que aquests canvis suposin una reducció de les hores lectives d'aquestes temàtiques, el Departament d'Educació ha dissenyat fins a cinc itineraris amb assignatures optatives que han de permetre completar l'oferta i mantenir la càrrega lectiva que hi havia fins ara en aquests àmbits.

Canvis de nom per adaptar-se a Espanya i el Treball de Recerca perd pes específic

Algunes matèries també canviaran de nom per coincidir amb el que marca la normativa estatal. En aquest sentit, llengua i cultura gregues passa a ser grec, llengua i cultura llatines passa a ser llatí i funcionament de l'empresa i disseny de models de negoci esdevé empresa i disseny de models de negoci. Un dels punts més calents dels canvis és que el Treball de Recerca comptarà a la ponderació de la nota final com una assignatura més, i no el 10% que suposa actualment. La decisió és polèmica perquè treu pes específic a un element distintiu del sistema educatiu català, que està molt valorat dins la comunitat educativa.

L’últim canvi afectarà la modalitat d'humanitats i ciències socials, on els alumnes hauran de cursar les matemàtiques aplicades a les ciències socials i no tindran l'opció, com fins ara, de fer les de la via científica. Des del departament asseguren que aquests “són canvis puntuals per adequar el currículum a la normativa”, però que no suposen una modificació general d'aquest.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!