Com cada 10 d'agost, arriba el dia de Sant Llorenç, i amb ell un dels fenòmens astronòmics més esperats de l'any, conegut amb diferents noms: els Perseids o més popularment com a Llàgrimes de Sant Llorenç, degut al espectacle que es pot veure al cel durant les nits de mitjans d'agost, no només el dia 10, amb centenars d'estrelles fugaces. Es tracta d'una autèntica pluja d'estrelles i sembla, efectivament, que el cel plori. Aquestes tenen lloc quan la terra entra en contacte amb una zona de l'espai plena de pols i fragments de meteors, donant com a resultat aquesta mena de pluja d'estrelles. Precisament, també són batejades com a Perseids per la zona del cel en la qual es troben, que coincideix amb la constel·lació de Perseu. 

Com hem dit, Sant Llorenç és dia 10 d'agost, un dels dies de més intensitat d'aquest fenomen, però això no vol dir que les "llàgrimes" es puguin veure només aquest dia. De fet, els primers Perseids van ser visible el 17 de juliol i s'allargaran fins al 24 d'agost, Sant Bartomeu. Però el seu punt àlgid serà durant aquesta setmana, especialment cap a finals. Els dies 11, 12 i 13 d'agost seran les jornades ideals per gaudir d'aquest fenomen: en alguns punts de l'Estat s'arribaran a veure fins a 100 estrelles fugaces cada hora. Una xifra molt elevada per la qual, això sí, s'haurà d'esperar fins a les quatre del matí: pots escollir si matinar molt o marxar a dormir molt tard aprofitant les vacances i el cap de setmana. 

Quin és el millor lloc per veure els Perseids? 

Aquest fenomen es podrà veure arreu del país, però com sempre, serà ideal un lloc amb poca contaminació lumínica. Per tant, si ets a la ciutat, tindràs menys oportunitats, però si et quedes a Barcelona, el lloc ideal seria Collserola, des d'un punt elevat i mirant cap al nord-est.  Per sort, les Llàgrimes de Sant Llorenç coincideixen amb un dels períodes de l'any on més gent és de vacances i els grans nuclis urbans es buiden.

En aquest sentit, la pàgina web femtuirsme.cat assenyala els millors llocs de Catalunya des d'on observar aquest espectacle: L'Observatori Astronòmic de Castelltallat, a Sant Mateu de Bages; l'Observatori de Pujalt a l'Alta Segarra; l'Observatori Astronòmic d'Albanyà a l'Alt Empordà; el Montsec; l'abadia de Montserrat; la Mola o el Montcau; el mirador de Sant Patllari (Porqueres); i el santuari dels Àngels, a Girona. Altres opcions que proposen són el Santuari de Santa Maria del Foix, el castell de Burriac, els voltants de l'Observatori Astronòmic del Garraf, l'Observatori Astronòmic del Montsec, l'ermita de la Salut (Papiol), des de Font-Rubí, Aiguaviva i els voltants del Castell de Mediona. Com podeu veure, teniu molts llocs per escollir i no perdre l'oportunitat de ser testimoni d'una de les nits més esperades pels fanàtics de l'astronomia.