Juan Carlos García, metge nicaragüenc resident a Barcelona, ja sap el que és treballar en un hospital desbordat: ell va ser un dels sanitaris que es va enfrontar a les successives epidèmies de dengue al seu país, la última en 2019, que va deixar 112.708 contagiats i 180 morts.
Juan Carlos, de 31 anys, forma part d'un grup de 85 sanitaris migrants format per metges, infermeres i auxiliars que està oferint-se per col·laborar contra la pandèmia del coronavirus a Espanya però la seva situació no regularitzada li impedeix fer-ho, per la qual cosa se sent "amb les mans lligades".
"Ens val més tenir l'oportunitat de poder servir que la regularització dels nostres papers. Com a metges ens fa mal, volem ser part de la solució i no un problema més, volem ajudar", explica a Efe.
El grup va néixer per iniciativa de Yamile Caicedo, una infermera colombiana establerta a Alemanya que es va trobar amb el confinament mentre estava a Espanya per ajudar la seva filla i que va contactar a través de Facebook amb altres sanitaris colombians a Barcelona per veure què podien fer per col·laborar contra la pandèmia.
Caicedo posseeix passaport comunitari -alemany- i té els seus títols homologats, de manera que "si volgués treballar, demà podria fer-ho". Però molts altres no tenen permís de residència ni de treball, ni els seus títols homologats.
Ella assumeix el càrrec de portaveu de grup perquè vol ajudar els seus companys i donar la cara per ells: té constància d'almenys 85 sanitaris titulats que s'estan oferint a tot Espanya.
"Si no estan en situació regular, és gairebé impossible que puguin oferir la seva ajuda, quan es necessita el recurs humà. Que ens diguin 'no, no, i no' ... quin dolor. Podem fer alguna cosa i no ens estan deixant; la llei és com indestructible", es lamenta Caicedo.
La llei d'Estrangeria contempla diverses vies per obtenir un permís de residència temporal a Espanya; la majoria d'elles, amb tràmits que poden allargar-se entre quatre i cinc mesos i que requereixen acreditar una permanència de tres anys al país o comptar amb un contracte de treball de mínim un any de durada, entre d'altres requisits.
Els professionals sanitaris es troben, a més, amb un altre impediment: la necessitat d'homologar els seus títols obtinguts a l'estranger. La consellera de Salut, Alba Vergés, va demanar aquesta setmana al Ministeri de Sanitat que homologui aquests títols "de manera temporal" per intentar insuflar oxigen a el sistema sanitari. De moment, però, no poden treballar.
CORONAVIRUS
Les traves de la llei d'estrangeria dificulten l'ajuda de sanitaris migrants
El Nacional
Foto: EFE
Barcelona. Dissabte, 4 d'abril de 2020. 13:41
Temps de lectura: 1 minut
Foto: EFE
Barcelona. Dissabte, 4 d'abril de 2020. 13:41
Temps de lectura: 1 minut