Després de les reivindicacions de la pagesia de Ponent, el Govern ha iniciat les actuacions per combatre la plaga de conills que provoca danys en talussos i terraplens. El Departament d'Acció Climàtica ha iniciat aquest dimecres l'aplicació de fosfur d'alumini en carreteres, canals de reg i vies de tren. En concret, la primera zona d'actuació ha estat la carretera LV-7041 de Soses a Massalcoreig, al Segrià, on els operaris ja han aplicat aquest biocida i tapat uns 300 caus en un tram de 10 quilòmetres. El director dels serveis territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, ha explicat que s'han posat en contacte amb titulars d'altres infraestructures per poder actuar en més espais, i també han demanat al govern espanyol que autoritzi un pla pilot per poder aplicar aquest biocida en sòl agrícola.
El fosfur d'alumini té una efectivitat del 80 %
Els tècnics que s'encarreguen de l'actuació introdueixen entre 2 i 4 pastilles d'aquest biocida a l'interior dels caus actius de conills i, a continuació, els tapen amb paper i terra. Passades unes 2 o 3 hores des de l'aplicació, el producte fitosanitari comença a despendre fosfamina, un gas que afecta el sistema respiratori del conill i que fa que aquest mori per asfíxia. El fosfur d'alumini té una efectivitat del 80%, ha explicat Jordi Miarnau, de Miarnau Agritecno SL, l'empresa encarregada de dur a terme els treballs, que també ha destacat que aquest biocida no deixa "cap efecte residual" als possibles depredadors dels conills com àligues o guineus.
D'altra banda, De Noguera ha explicat que s'han posat en contacte amb propietaris d'altres serveis i carreteres, com ara comunitats de regants, govern espanyol, Diputació de Lleida o Adif, per tal de localitzar aquelles infraestructures on cal actuar per tal de "salvaguardar-ne la seguretat". Entre altres, el Departament estudia actuar en carreteres afectades de l'Urgell i també s'ha posat en contacte amb Adif per aplicar el biocida al voltant de les vies de l'AVE al seu pas per les Garrigues.
El responsable d'Acció Climàtica a Lleida també ha precisat que han presentat al govern espanyol un pla pilot per poder aplicar fosfur d'alumini en sòl agrari, una reivindicació que el sector de la pagesia fa temps que demana per combatre la sobrepoblació de conills. "Esperem que la resposta sigui afirmativa per poder actuar", ha indicat De Noguera, que espera que aquesta resposta arribi com a màxim passat Setmana Santa. En concret, esperen que el govern espanyol declari la plaga d'aquests animals en diverses zones agrícoles perquè autoritzi l'ús d'aquest biocida, tal com ha fet en altres plagues.
La prova pilot d’aplicació de fosfur en infraestructures s’emmarca en el nou paquet de mesures amb caràcter d’urgència i d’aplicació immediata per a controlar la sobrepoblació de conill a la Plana de Lleida. Aquestes noves accions, juntament amb les que ja s’han establert i les mesures de protecció dels cultius que implementen els propietaris dels terrenys, han de permetre reduir el nombre de danys provocats per aquests animals. En aquest sentit, cal recordar que entre altres mesures destacades figuren nous mètodes de captura amb xarxes que es van començar a provar recentment a l’Estany de Ivars i Vila-sana, i la instal·lació de gàbies, mesura que permet actuar "de forma quirúrgica" on hi ha el problema, és a dir, entre els caus dels conills i els camps de cultiu.