Lleugera recuperació dels embassaments del sistema Ter-Llobregat gràcies a les darreres pluges, que deixen per primera vegada en dos mesos una xifra al voltant dels 100 hm³, és a dir, per sobre del llindar d'estat d'emergència del 16% de les reserves a les conques internes. Amb tot, ahir dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va subratllar que per sortir de la fase d'emergència per sequera s'ha d'estudiar el context, desvinculant-ho així d'assolir d'un determinat valor de volum embassat. Va insistir que "no té sentit" aixecar l'emergència per tornar-hi al cap d'uns dies. Per ara, ha afirmat que no "està previst" que hi hagi cap flexibilització de les mesures, però ha garantit que quan es pugui es farà, perquè "no hi ha gens d'interès" a allargar restriccions. Plaja també va plantejar que no és el mateix tenir unes reserves al 16,5% a les portes d'un estiu amb previsions de poca pluja, que al setembre, quan s'està entrant en una estació històricament humida.
En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Plaja va afirmar que superar el 16% del volum embassat, com ha passat al sistema Ter-Llobregat, no implica automàticament aixecar la fase d'emergència. La portaveu explica que no és una qüestió de xifres sinó que s'han d'estudiar altres condicionants. En tot cas, ha assegurat que "no hi ha gens d'interès ni voluntat" d'allargar la situació d'emergència i ha garantit que es flexibilitzarà quan es pugui, perquè el Govern és conscient dels perjudicis que provoquen les restriccions tant a les persones individuals com als sectors econòmics.
Va insistir, però, que s'ha de tenir en compte el moment i el context i la realitat és que s'està a les portes de l'estiu, estació generalment seca. "No és el mateix les reserves al 16,5% al maig, a les portes de l'estiu amb previsions que no són bones, que al setembre, a les portes d'una estació humida", ha manifestat. És per això que Plaja ha defensat que no té sentit sortir de l'emergència "per un període curtíssim" i ha asseverat que la població necessita "missatges clars i no contradictoris". A més, ha manifestat que és "impossible" predir les previsions meteorològiques a llarg termini. D'altra banda, ha recordat que el pla de sequera recomana sortir de l'emergència quan s'estigui a prop d'assolir els volums marcats per a la situació d'excepcionalitat. Amb tot, s'espera que continuï plovent i que es donin les condicions per poder sortir de l'emergència "al més aviat possible".
Per sobre del llindar d'emergència del 16%
Entre la matinada de dilluns i la d'aquest dimecres, s'han recollit de 20 a 40 mm de precipitació a bona part del Pirineu i Prepirineu i a sectors del litoral, amb més de 50 mm al Port del Comte i nord de l'Alt Empordà. A la resta de Catalunya ha rebut de 10 a 20 mm. Els pantans del sistema Ter-Llobregat, el de Sau, el de Susqueda, el de la Baells, el de la Llosa del Cavall i el de Sant Ponç, van superar el 16% de capacitat (concretament el 16,05%) aquest dilluns, segons l'informe diari que elabora l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). En concret, els cinc embassaments acumulen 98,24 hectòmetres cúbics d'aigua dels 612,07 possibles. Això no ha suposat automàticament sortir de la fase d'emergència, ja que el Govern ja va alertar que la sortida es produiria quan s'observés que se superava la xifra de forma sostinguda.