Només el 20% de la població de la Catalunya Nord parla en català. De forma natural, únicament el 2%, quan fa seixanta anys tothom el parlava. Ara, un sondeig indica que el 80% dels pares volen que els fills l'aprenguin, però només el 6% fa ensenyament bilingüe o immersiu. Davant aquestes dades, l'associació Angelets de la Terra ha publicat el Llibre Blanc de Catalunya Nord amb 55 propostes de 55 ajuntaments que tenen l'objectiu d'animar des del món municipal a crear espais on s'aprengui i es pugui utilitzar el català.

Activitats extraescolars en català, formar personal municipal en català, introduccions bilingües als discursos oficials, senyalització bilingüe, casaments en català, colònies immersives als Països Catalans... Són algunes de les propostes que han fet els ajuntaments. "Per exemple, l'alcalde de Sant Cebrià es compromet al Llibre Blanc a crear un Col·legi per a la Bressola", explica el president de l'associació, Ramon Faura. D'altres, proposen la creació d'un fons documental en català a la biblioteca, promoure el català als comerços o una programació anual d'espectacles.

Cap a la segona edició

El llibre recull 55 propostes en total, el mateix nombre que ajuntaments participants. Els promotors, però, ja preparen una segona edició que podria aplegar-ne una cinquantena més. "Ha tingut molt bona acollida", explica Faura. L'associació va contactar amb els 196 ajuntaments de la Catalunya Nord per explicar-los el projecte del Llibre Blanc i "55 van enviar les seves propostes en només vint dies". Moltes d'aquestes propostes són actuacions que els consistoris ja porten a terme o que s'han marcat com a fites a realitzar.

La idea és fomentar el català, ja que "malgrat que ara gairebé ningú el parla amb normalitat, molta gent hi està a favor". "Cal que el català torni a trobar un espai normal al carrer i a la vida quotidiana", indica Faura.

La bíblia fundadora de la catalanitat

L'associació pretén que tots vegin el que fan els altres, perquè d'aquesta manera "comparteixin projectes i experiències". "El llibre ens ha permès unir gent amb tendències polítiques diferents al voltant de la catalanitat. Ens hem adonat que ens podem agrupar i curar ferides de les lluites polítiques que en aquest departament han frenat molts projectes", insisteix el president d'Angelets de la Terra.

A més, hi ha una monitoratge: Faura visita des de fa setmanes cadascun dels ajuntaments per abordar les propostes que s'hi fan. A Thuir, per exemple, duen a terme diverses accions en la defensa de la llengua, especialment a les escoles. El tinent d'alcalde de l'ajuntament i conseller departamental, Thierry Voisin, considera que el llibre podria ser "la bíblia fundadora de la defensa de la catalanitat" dins d'aquest territori.

L'alcaldessa del Soler, Armell Revel-Fourcade, rep el llibre blanc del català / ACN

L'alcaldessa del Soler, Armelle Revel-Fourcade, diu que per a ells és "molt important" promoure la llengua i la cultura catalana: és un senyal d'identitat. "Hem d'aprendre de la Catalunya del Sud com la Catalunya del Sud ha d'aprendre de la del nord. Les accions comunes són les que faran avançar el territori", afegeix.

A part del llibre, s'està elaborant una iniciativa per canviar el nom del departament dels Pirineus Orientals, amb l'objectiu de donar-li un caire de catalanitat. La intenció és fer un referèndum, ja que "simbòlicament posar urnes seria molt positiu per a la gent", remarca Faura. De fet, l'associació Angelets de la Terra va donar molt de suport a la celebració de l'1-O, fins al punt de fer una exposició fotogràfica amb 240 imatges sobre el procés.

 

Imatge principal: Un grup de persones balla una sardana a l'Ajuntament de Thuir / ACN