La Siri és un assistent intel·ligent que té com a funció facilitar la vida dels usuaris d'Apple. No és el cas de la Moraima, una nena galegofalante de només tres anys que té una discussió amb la Siri perquè no l'entèn quan parla en la seva llengua, el gallec.

La Moraima seu al terra de la seva habitació de jocs i a les mans hi té una tauleta per parlar amb la Siri i, suposadament, demanar-li ajuda amb alguna cosa. La petita s'intenta comunicar amb l'assistent intel·ligent en gallec, que li respon en castellà, en diverses ocasions, "Creo que no te entiendo". 

La petita, cansada que la seva conversa no arribi enlloc, li diu a la Siri: "Porque eu falo en galego, sabes Siri?" (Perquè jo parlo en gallec, saps Siri?), li replica la menor. "Dime, ti falas en galego ou en castellano?" (Diga'm, tu parles en gallec o en castellà?), insisteix la Moraima. 

Aquestes imatges s'han fet virals i han provocat que es reavivi el debat sobre la relació entre les tecnologies i la resta de llengües que es parlen a l'estat espanyol

Siri i el català

Fa un any la multinacional Apple va indicar que estava preparant l'assistent intel·ligent Siri perquè entengui el català. La companyia tecnològica assegurava que estava buscant un analista que dominés la llengua catalana perquè escoltés i transcrivís arxius d'àudio i avalués les respostes de l'assistent d'Apple. "Utilitzarà el seu coneixement lingüístic i cultural, juntament amb les seves habilitats analítiques, per avaluar les respostes segons les pautes", es descrivia en l'oferta a la seu de la companyia a Barcelona.

Actualment, els sistemes de reconeixement de veu d'Apple no inclouen el català entre les opcions. Mentre els sistemes operatius iOS poden configurar-se en llengua catalana, l'assistent de veu Siri no contempla aquesta llengua entre la vintena que té disponibles. Des de Plataforma per la Llengua ho consideren una "política discriminatòria" i des de fa anys reclamen a la companyia que inclogui el català, ja que inclou altres llengües europees de dimensions similars. De fet, l'assistent d'Apple ofereix fins i tot més d'una opció per a un mateix idioma per tal d'adaptar-se a les variants, com el neerlandès de Bèlgica i el de Països Baixos.

Més de 10 milions de persones parlen el català i des de Plataforma per la Llengua reivindiquen el dret dels parlants a la normalització lingüística en tots els àmbits. Però el maig del 2018 la Plataforma va rebre una galleda d'aigua freda: la multinacional Apple va anunciar que no tenien "cap intenció d'ampliar la presència del català més enllà dels sistemes operatius macOS i iOS". A part de la petició de la Siri en català, l'ONG en defensa de la llengua també demanava que s'incorporés a Apple CarPlay, l'aplicació disponible en diversos models de cotxes que permet connectar l'iPhone a la pantalla integrada del vehicle i utilitzar la funció de GPS. 

Per ara, la multinacional estatunidenca no s'ha pronunciat sobre el seu canvi d'intencions sobre el català en els seus assistents intel·ligents. Tot i això, ara fa un any Apple va publicar noves vacants d'analista de Siri en diverses llengües, entre els quals la catalana.

 

Foto principal: L'assistent Siri en un iPhone / Unsplash - Omid Armin