Fer possible que dones migrades trobin feina amb Mujeres Pa’lante, ajudar amb la feina que fa Escudella Solidària amb la cohesió social i intercultural al barri de Santa Eugènia de Girona, posar en marxa el centre de dia per a dones sense llar Lola no estàs sola o recolzar la sostenibilitat de l’Ateneu Popular Coma Cros de Salt són els quatre projectes que formen part de Lliures.
Lliures..., de pobresa d’exclusió i de desigualtats és una eina –del qual formen part Òmnium, ECAS (Entitats d’Acció Social de Catalunya), la cooperativa de finances ètiques i solidàries Coop57–, per donar suport econòmic, tècnic i comunitari a mig termini a projectes transformadors, emancipadors i innovadors de caire col·lectiu i amb base comunitària. A més, els projectes estan arrelats social i territorialment i l liderats per les pròpies persones a les que s’adrecen per resoldre les seves necessitats.
És el torn de paraula de les entitats que impulsen el #ProjecteLliures: David Fernàndez (@HiginiaRoig) per @Coop57Catalunya, @marcelmauri per @omnium i @teresa_crespo en representació d'@ecasacciosocial. Els acompanya la Montserrat Rabassa, que és una donant del Lliures pic.twitter.com/RYBORJWETw
— lliures (@projectelliures) January 29, 2020
En un acte, presentat per la periodista Mònica Terribas a la Nau Bostik de Barcelona, s’ha donat a conèixer el projecte. Un projecte que, tal com han explicat, no és nou. L’any 2016, aquestes entitats van decidir crear el Fons de Lliures..., de pobresa, d’exclusió i de desigualtats per contribuir a revertir des de la pròpia societat la situació d’emergència social i cronificació de les desigualtats la pobresa i l’exclusió social a Catalunya.
“Mentre no s’arregli la situació potser hem de fer alguna cosa. Tots ens sentíem corresponsables”, ha exposat Teresa Crespo, en representació d’ECAS. “Això és un clam per dir que ja n’hi ha prou. Les desigualtats han crescut i la gent està patint”, ha constatat. Un fet que també ha compartit David Fernàndez, de Coop57, remarcant el fet d’unir-se en una “proposta col·lectiva”. “El Projecte Lliures neix d'una reflexió comuna sobre què podem fer nosaltres, no els altres. Les dades de desigualtat ens demostren que no som un sol poble... com a mínim en som tres", ha constat.
“Des d’ECAS i Coop57 ens van presentar el projecte i Muriel Casals no va tardar ni dos segons en sumar-s’hi”, ha revelat el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri. “Hi posem tota la nostra força”. “He tingut converses d’aquest projecte amb Jordi Cuixart a la presó i, en moments de molta duresa, sempre ha dit de tirar-ho endavant”.
Els projectes
Wendy Espinosa, coordinadora de Mujeres Pa’lante ha explicat que ajuden a la reinserció laboral de les dones migrades amb diferents cursos, serveis de cuidadores a domicili, càterings i serveis de costura. Des de l’entitat, han comentat que atenen unes 800 persones l’any. “En un futur ens agradaria seguir capacitant a aquestes dones”. “Crear una cooperativa no és fàcil”, ha constatat. “Lliures ens ha ajudat en tot això”. “L’economia social i solidària també surt al mercat a competir”, ha especificat.
Judit Font, de l’Ateneu Popular Coma Cros de Salt, explica que s’ha convertit en un lloc de trobada. “Hi ha diferents comissions de treball en diversos interessos i col·lectius i entitats que es reuneixen allà i fan que tot plegat rutlli”. “Aquest espai no pot modificar les condicions materials de vida de les persones però podem generar una reflexió d’organització social per aconseguir canvis”, ha insistit.
“L’objectiu és fer un acompanyament a les dones sense llar”, ha especificat Julia Hernando, col·laboradora de Lola no estàs sola. “Regularment atenem unes 30 o 40 dones”, i ha afegit que tenen un pis sense temporalitat on hi viuen 4 dones. “La idea és poder obrir més pisos i poder garantir l’habitatge”.
“Fa un temps que ens vam quedar sense local i trobem a faltar aquest espai”, ha explicat Rosa Navarro, d’Escudella Solidària. També ha afegit que estan intentant crear una ràdio i promovent diferents activitats a les places i la creació de diferents horts municipals.
Les altres dades de Catalunya
I és que les xifres parlen per si soles. El 20% de la població més rica guanya 5,7 vegades el que guanya el 20% de la més pobra. Una de cada cinc persones a Catalunya viu en risc de pobresa o exclusió social. Tres de cada 20 persones tenen feina. I és que tenir feina no és sinònim de tranquil·litat. Un 15,3% de la població ocupada està en risc de pobresa o exclusió social. Un terç de la gent que viu de lloguer està en situació de risc de pobresa. A Catalunya hi ha 11.000 de persones sense sostre i sense llar. Més de 780.000 persones han deixat de comprar medicines o seguir tractaments i dietes per problemes econòmics.
Precisament aquestes dades són les que van animar a les diferents entitats a treballar de manera conjunta. Ara, han decidit posar en marxa la segona fase del Fons Lliures amb una campanya de captació de fons per aquests quatre projectes que ja estan en marxa. "Aquesta és la realitat de la nostra societat, la que no pot esperar més", ha subratllat Mauri.
Les paraules de Cuixart
Abans de donar per acabat l'acte però, Mauri ha llegit una carta del president dÒmnium, Jordi Cuixart, escrita des de Lledoners, sobre el projecte Lliures, on ha subratllat que "som el que fem per canviar el que som". "Amb la cultura combativa al centre de les coses, ens comprometem a ser feliços".