És esquerp, i es deixa veure amb comptagotes. El llop (Canis lupus) és una espècie que durant gairebé un segle s'havia donat per extingida a Catalunya, fins que el 1990 es va detectar la presència esporàdica de llops solitaris als Pirineus provinents dels Alps.
Per aquest fet és tan especial el vídeo d'un llop passejant tranquil·lament per les pistes nevades de l'estació de Núria, al Ripollès, aquest dijous. El document ha confirmat de nou la presència d'aquesta espècie salvatge al país, que feia dos anys que no es veia a través de l’ull humà, sinó amb paranys fotogràfics instal·lats per registrar-ne el pas. El va gravar un treballador de manteniment de l'estació de muntanya, Lluís Torrent, quan es va topar amb l'animal i ràpidament ha circulat per les xarxes socials.
El Departament de Territori i Sostenibilitat ―que té un pla de seguiment al llop des de fa anys― en té dos exemplars localitzats durant el 2019, un a la zona del Port del Comte i l'altre al Ripollès. Tots dos són mascles que viuen en solitari. El que s'ha vist a la vall de Núria, doncs, podria ser un d'ells.
Quan va gravar el vídeo, Torrent estava en aquell moment amb un company seu, Marc Coma, i recorda que els va agafar per sorpresa. "Va passar tot molt ràpid però no li vaig veure cap agressivitat", han explicat a l'ACN. I afegeix que en un moment els va mirar però que va continuar fent la seva com si res. Al vídeo se sent com un d'ells comenta que sembla que va coix.
Seguint la petjada del llop
El 2014 el fotògraf Ferran Jordà, de Queralbs, també va poder captar una imatge de l’animal en una zona nevada a uns 1.500 metres al peu del Torreneules.
Per conèixer millor el llop, Vall de Núria va oferir fa dos anys una exposició que repassava el passat i el present d’aquesta espècie al Pirineu. “La petja del llop” també recorria l’arrelament cultural que té l’animal amb el Ripollès i la zona prepirinenca catalana. S’hi podien veure més de 2.000 peces catalogades que provenen de la col·lecció privada del naturalista Josep Maria Massip, expert coneixedor del llop i que també en té un fons etnogràfic propi.
Els exemplars de llop que es troben als Pirineus, a França i a Catalunya, provenen de l'expansió natural de la població italiana del llop. Des dels Apenins, el llop italià va arribar als Alps francesos (sud-est de França) i des d'aquí, alguns pocs exemplars van arribar als Pirineus.
Segons els estudis de Territori, des del 2000 i fins al 2014 s'ha tingut constància de la presència de llops en territori català cada any. Actualment, el llop es troba a la serra del Cadí-Moixeró i a la zona fronterera amb França de les comarques de la Cerdanya i el Ripollès. Encara no se n'ha confirmat la reproducció ni es coneix amb exactitud el nombre d'exemplars, que en tot cas és de pocs individus.