El cantautor Lluís Llach ha explicat a la xarxa que acaba de passar la covid, tot i estar vacunat. Llach ho ha explicat en resposta a l'escriptor de Perpinyà Joan-Lluís Lluís, que li ha passat el mateix.

"Estimat Joan-Lluís Lluís, jo l'acabo de passar. També vacunat. He quedat fluixet-fluixet. Cuida't i no te'n refiïs. Petons", ha indicat el cantautor.

Joan-Lluís Lluís ha explicat també com es troba, però ha advertit que no creu en cap teoria conspiratòria contra les vacunes. "I així doncs soc positiu a la covid. (Tot i haver estat vaccinat: no pujaré, però, en cap carro conxorxista...) Ara hem de passar deu dies confinats, el virus, la febre i jo. Els que vulgueu, envieu-me ànims, o escriviu-me, que el destret així no semblarà tan llarg de passar!", ha indicat.

La vacuna protegeix contra la covid, però no és una garantia total. I prova d'això és que Llach i Lluís no són els únics casos de persones vacunades que agafen la malaltia. Segons les dades a Catalunya, un 1% de la població vacunada s'acaba contagiant del virus.  

Aquest va ser el cas també del metge, investigador i genetista de la Universitat de Leicester Salvador Macip, resident al Regne Unit. Tot i estar vacunat amb la pauta completa d'AstraZeneca i "fer molta bondat", segons va dir, tant ell com "tots els de casa" es van infectar al juliol.

El contagi, segons va explicar en un fil de Twitter, tenia l'origen en l’entorn familiar. El seu fill va començar a manifestar símptomes i es va fer una prova d’antígens, que va sortir negativa. Un segon test d’antígens va sortir també negatiu, cosa que el va fer pensar que no tenia la covid-19. Amb tot, i per assegurar-se li van fer una PCR. I mentre esperaven els resultats, li van fer un tercer test d’antígens que va donar negatiu.

La PCR, finalment, va ser positiva. Però enmig de tants falsos negatius, tot el nucli familiar va quedar infectat. Salvador Macip explica que hi ha possibilitat que els tests fossin defectuosos, i alerta que no s’ha de confiar al 100% en els resultats de les proves d'antígens: “La idea de fer-se un test ràpid i, si surt negatiu, actuar com si ja no hi hagués pandèmia és absurda", va aclarir l'investigador. 

En canvi, les persones de més de 65 anys que han estat vacunades i han passat la covid tenen un nivell d'anticossos alt tres mesos després de rebre la vacuna, a diferència d'aquells que no han patit el virus. És més, les persones d'aquesta franja d'edat que han estat vacunades però no han passat la malaltia presenten nivells d'anticossos molt baixos tres mesos després ser vacunats. Aquesta és la conclusió de la recerca de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l'Atenció Primària Metropolitana Nord.

L'estudi s'ha dut a terme fent el seguiment de 98 residents a tres centres geriàtrics de l'Àrea Metropolitana Nord. La mitjana d'edat dels participants era de 87 anys i un 80% havia estat infectat durant la primera onada de la covid. Tots comptaven amb la pauta completa de Pfizer.