Anuncis, experts parlant-ne a la televisió, sembla que tothom parla de la llum blava, però, què és? Si estàs llegint aquest article en una pantalla de mòbil, ordinador o tauleta estàs exposant els ulls a la llum blava. La llum blava és només un color de l’espectre de la llum que patim diàriament. A mesura que dediquem més temps a mirar monitors, augmentem la quantitat de llum blava a la qual estem exposats, i aquí és possible que les ulleres filtradores de llum blava ajudin. És un mite o una realitat?
“Efectivament, les lents amb filtre de protecció de llum blava funcionen en tot tipus de dispositius”, explica José María Herce Vega, òptic i optometrista de Multiópticas. “Precisament aquestes lents actuen tallant o filtrant aquesta radiació nociva per a l’ull, igual que uns filtres solars ens protegeixen contra la temuda radiació”.
“S’haurien de fer servir en tot moment, especialment si cada dia fem servir aquests dispositius”. Herce Vega recorda que “hi ha estudis recents que ens indiquen que la mitjana d’ús de pantalles a Espanya ronda les 11 hores diàries. Per tant, durant gairebé tota la nostra jornada laboral hi estem exposats”. En aquesta mateixa línia, el president del Col·legi d’Òptics de Catalunya, Alfons Bielsa, remarca que, tot i que hi hagi estudis fets, encara en falten molts més.
D’aquesta manera, posa èmfasi en què la llum blava té molta energia. “La majoria d’especialistes coincideixen en què pot ser nociu per la retina”. Per aquest motiu remarca que els mòbils i les tauletes s’han de fer servir amb certa prudència amb els nens. “No deixen de tenir una font de llum blava a la mà que els va directa a la retina”.
Tot i això recomana una sèrie de punts claus com una distància de treball mínima d’uns 40 cm, mai menys; descansos cada 40 i 45 minuts, de manera que es pugui apartar la mirada de les pantalles i buscar un punt de fixació més remot per poder relaxar la visió i il·luminació directa a les tasques adequada, així com una il·luminació auxiliar a la sala on ens trobem.
Ulleres sí vs ulleres no
Què passa si no fem servir aquestes ulleres? L’expert recorda que “estarem sotmesos a una fatiga visual important, envermelliment i sequedat ocular”. “En definitiva, un estrès visual en les nostres tasques diàries. A més, està contrastat que aquest tipus de llum blava altera els ritme circadiari, influint negativament en el nostre descans”. Bielsa recorda que, encara que pot ocasionar problemes, precisament també “regula el ritme del son. Es recomana no mirar pantalles abans d’anar a dormir o bé posar-hi un filtre més càlid, que ajuda a relaxar-se”.
D’aquesta manera Herce Vega recorda que si la protecció és important per a la població adulta, encara ho és més per la població infantil. “L’ull del nen és extremadament sensible i, per tant, requereix una atenció i cures especials”. I remarca que cal tenir en compte que la població infantil s’incorpora al món tecnològic cada vegada més aviat.
Les dades
Segons exposa Bielsa, està demostrat que els menors de 30 anys es passen, de mitjana, deu hores i mitja davant d’una pantalla. “La sobreexposició constant a la llarga sí que pot afectar a la retina”. D’aquesta manera, sí que vol deixar clar que de moment, s’ha demostrat només en animals que la llum blava pot provocar pèrdues de visió.
Això sí, subratlla que “amb l’ordinador estàs hidratant molt menys la còrnia” i la llàgrima s’evapora. “Si de mitjana parpelleges 25 vegades per minut, davant d’un ordinador ho fas entre 3 i 5 vegades”.
Tots hem patit, en algun moment, fatiga visual. Ulls cansats, picor o coïssor, sequedat ocular, somnolència, visió borrosa, sobretot, al mirar a zones allunyades. Potser també mals de cap, cervicals o vertigen. Tot i que no sembla greu, a la llarga podria desembocar en miopia. D’aquesta manera, Bielsa recorda que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) preveu que el 2050 la meitat de la població serà miop.