Localitzen 31 noves fosses comunes de la Guerra Civil al Camp de Tarragona gràcies als estudis impulsats pel Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Els espais funeraris estan ubicats entre el 1936 i el 1945 i estan situats a les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà i el Tarragonès. Les fosses ja han sigut afegides al Mapa de Fosses i Repressió de la Generalitat de Catalunya. El director general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Xavier Menéndez, s'ha compromès a exhumar els cossos i dignificar els espais en una segona fase.

Al cementiri de la Selva del Camp, al Baix Camp, s’ha trobat una fossa comuna amb els cadàvers de les persones mortes a l'hospital intercomarcal del municipi entre febrer de 1938 i l’abril de 1939. Els historiadors han documentat que 148 persones van ser enterrades aquí, però encara han de determinar si totes es troben a la fossa o també n'hi ha en nínxols. El procés de documentació oral ha permès registrar i classificar una cinquantena de llocs lligats a la repressió de rereguarda, al Servei d'Informació Militar (SIM), als hospitals militars, a soldats de l'exèrcit popular de la República, l'exèrcit i la repressió franquista, i fosses de maquis. Algunes fosses, com la selvatana, ja estaven localitzades, però ara s'ha aportat més informació i context històric.

La directora de l’estudi, Anna Pastor ha confirmat que han consultat informació que “anteriorment, en l'elaboració prèvia del Mapa de Fosses, no s'havia consultat. Ens ha permès ampliar la informació de les fosses preexistents i afegir-ne de noves que no havien estat documentades", comenta Pastor. L'estudi s'ha presentat aquest dijous a la tarda a l'antiga presó de Tarragona, ara seu dels serveis territorials de Justícia de la Generalitat.

A banda de la documentació, dels arxius, els responsables de l’estudi han recollit informació oral transmesa pels veïns. "Ens fa sospitar que rere les portes de les cases de molts municipis del Camp de Tarragona queden històries per escoltar. Les resquícies de memòria oral que queden són absolutament fonamentals per a posar els fonaments de l’estudi de la memòria democràtica a Catalunya", manifesten a les conclusions de l'estudi.

Els historiadors defensen que la senyalització dels espais és necessària per dignificar les víctimes. Hi ha fosses que han desaparegut perquè s'hi ha construït a sobre. Pastor explica que fent treball de camp van descobrir un conjunt d'ossos sobre la superfície, sense cap mena d'enterrament, en una zona on hi havia hagut combats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!