La crisi econòmica derivada de la pandèmia fa saltar aquells negocis més inimaginables. Un d'ells, el de la loteria que viu des de fa anys una precarització del seu sistema laboral. Les exigències per regular unes comissions més ajustades que suposin uns beneficis més proporcionals per cada propietari d'un establiment d'aquests, ha arribat al seu límit.

El proper 22 de setembre, molts propietaris d'aquestes administracions viatjaran a Madrid per reclamar al govern de Pedro Sánchez el que ells consideren que "és un greuge que no pot allargar-se més".

En principi, es descarta aturar la venda de loteria coincidint amb el Gordo de Navidad o el Niño ja que són molts els qui depenen d'aquests dies per mantenir-se durant tot l'any. Si no, asseguren per aquest diari les fonts consultades que ja hauria tancat el negoci una gran majoria. La plantada del proper dia 22 representarà la primera concentració a tot l'Estat espanyol de loters i tindrà lloc al carrer Alcalá de la capital madrilenya entre les 12-14h, sota el lema 'Loters en lluita'. A més s'han posat a disposició de tots els manifestants, autobusos gratuïts per fer soroll.

Què reclamen?

Les principals exigències és que la SELAE, la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat, incrementi les comissions que reben, congelades des de fa disset anys. Els loters reclamaran una pujada de el 6% de les comissions, encara que els més prudents arribarien a acceptar un increment entre el 3 i el 4%.

Altres reclamacions són: més vacances ja que asseguren que mai tanquen; una vida més digna i no a la "vida medieval" que tenen ara; el recordatori que l'IPC ha pujat un 31% i les seves comissions un 0%; i guanyar més de 5 cèntims bruts de cada primitiva i 80 de la de Nadal, les xifres actuals.

D'altra banda, també coincideixen en el malestar entorn el president de la SELAE, Jesús Huerta. Així doncs, recorden que Huerta cobra 223.419 euros anuals i ho contrasten amb el sou del president Pedro Sánchez: "Huerta guanya 125.478 euros més que el president del govern espanyol". Per la seva banda, des d'aquesta institució prefereixen no fer cap mena de declaració.

Fotografia de portada: imatge de recurs d'una administració catalana de loteria