Els loters estan tips de les condicions laborals i econòmiques que arrosseguen des de fa disset anys. Avui, han protestat pels carrers de Madrid fins arribar al Ministeri d'Hisenda per reclamar un tracte més just que no els condemni a una situació paupèrrima. Milers de loters de Catalunya, el País Basc, Astúries, Andalusia, Galícia, entre d'altres, s'han aplegat en una concentració on s'han pogut escoltar crits com "SLAE escolta, els loters estan en lluita". Aquest organisme representa Loteries i Apostes de l'Estat i és ell qui marca les comissions que reben per cada dècim, els propietaris dels establiments.
La manifestació ha anat acompanyada d'una crida per tancar tots els punts de venda aquest migdia de 12-14h. I arriba com a prèvia del dia més important per aquest negoci, el Gordo de Nadal i tots els premis especials que se celebren durant aquesta festa. L'avís d'una vaga encara no plana entre els loters però no descarten emprendre les accions que facin falta per ser escoltats.
Establiments de renom com Doña Manolita també ha decidit baixar la persiana durant la convocatòria. Aquesta és l'administració que més premis ha repartit al llarg de tota la història, un establiment centenari que també ven ara a través d'Internet, situada a Madrid.
ElNacional.cat ha desgranat el repartiment econòmic dels dècims entre loters i l'Estat. Les diferències són extraordinàries: per cada dècim de Nadal de 20 euros, els loters tan sols recullen 80 cèntims. I Hisenda es queda els 19,20 euros restants. El mateix passa amb la Primitiva, per 1 euro, només van a parar 5 cèntims a les butxaques dels treballadors. Dels 2,50 euros de l'Euromillones, els hi corresponen 14 cèntims. I de l'1,50 euros del Gordo i la Quiniela, tan sols es queden amb 8 cèntims.
La congelació de les comissions ja va camí de les dues dècades consecutives. El sentiment col·lectiu de malestar és unànime i aquesta ha estat la primera manifestació de la seva història. Els loters reclamen una pujada de el 6% de les comissions, encara que els més prudents arribarien a acceptar un increment entre el 3 i el 4%. Altres reclamacions són: més vacances ja que asseguren que mai tanquen; una vida més digna i no a la "vida medieval" que tenen ara; el recordatori que l'IPC ha pujat un 31% i les seves comissions un 0%.
Tots ells també coincideixen en el malestar entorn el president de la SELAE, Jesús Huerta. Així doncs, recorden que Huerta cobra 223.419 euros anuals i ho contrasten amb el sou del president Pedro Sánchez: "Huerta guanya 125.478 euros més que el president del govern espanyol".