Continua la polèmica sobre l'ampliació del MACBA. Si bé Ajuntament i Generalitat estan d'acord en què cal ampliar aquest museu, no hi ha acord sobre com fer-ho. Es debat la conveniència d'usar la Capella de la Misericòrdia com a nova seu del centre museístic.
Un acord trencat pel 155
El departament de Cultura ha assegurat a través d’un comunicat que “continua compromès amb la recerca d’una solució” per ampliar el MACBA i ha recordat a l’Ajuntament de Barcelona que el 2014 va aprovar la cessió de la capella de la Misericòrdia per a l’ampliació del museu. Com que aquest projecte va quedar paralitzat arran de l’aplicació del 155, el consistori va oferir la capella al departament de Salut per a construir-hi el nou CAP Raval Nord, cosa que ha provocat un conflicte d’interessos. Davant d’això, la Conselleria de Cultura ha recordat que un “estudi constata la viabilitat” d'ampliar el CAP amb un edifici al costat del dispensari antituberculós i no a la capella. Per això, ha demanat a l’Ajuntament si es “desdiu o no” de la cessió al museu i, en cas de ser així, li reclama “una solució alternativa” per “solucionar el greu problema que això comportaria”.
Enderrocar la capella
Aquest divendres, el Servei Català de la Salut (CatSalut) va fer oficial que vol el solar de la Capella de la Misericòrdia per ubicar-hi un nou equipament per al CAP Raval Nord.”Hay un solar disponible al barri que, per al CatSalut i el Departament de Salut és el darrer tren, la darrera oportunitat perquè al barri segueixi havent-hi una assistència sanitària de qualitat", va afirmar el director del CatSalut, Adrià Comella. Salut preveu una partida de 7 milions d'euros per construir el nou edifici, que implicaria l'enderroc de la capella conservant-ne una façana.
Marxa enrere
A través d’un comunicat, la conselleria ha recordat que el 2014 l’Ajuntament de Barcelona, que també forma part del Consorci del MACBA, va aprovar la cessió de la capella de la Misericòrdia per a l’ampliació del museu. “El 2 d’octubre de 2017, el Patronat del MACBA va aprovar el pla estratègic, que preveu l’ampliació del Museu, i que inclou un estudi detallat d’implantació”, ha explicat. El Departament ha lamentat que “malgrat aquest acord global entre tots els membres del Patronat del MACBA, el juny de 2018 l’Ajuntament de Barcelona va oferir la capella al Departament de Salut per a construir-hi el nou CAP”. “Aquesta decisió ha generat l’actual problema, que afecta dos equipaments estratègics per al país i per a la ciutat de Barcelona”, ha criticat.
Aposta per un nou edifici
Davant d’això, Cultura ha explicat que va convocar una reunió amb els diferents actors en la qual “es va acordar estudiar l’opció de reformar i ampliar el Cap Raval Nord amb un edifici annex, de nova planta”. La Conselleria va encarregar “a un equip d’arquitectes, proposat per l’Ajuntament de Barcelona, un informe volumètric sobre la viabilitat de l’ampliació i la reforma del CAP a l’edifici del dispensari antituberculós de Barcelona”. Segons aquest departament, “l’estudi constata la viabilitat del projecte de reforma i ampliació”. A més, ha detallat que la Fundació del MACBA va exposar a l’últim Consell del Museu que disposava dels recursos econòmics per encarregar el Projecte executiu (700.000 euros) que és el document necessari per poder iniciar la construcció de l’obra. Per tot plegat, Cultura ha reclamat a l’Ajuntament de Barcelona que “informi els membres del Patronat del MACBA si, efectivament, té la intenció de desdir-se del compromís de cessió de la capella i, en cas que finalment sigui així, quina solució alternativa proposa per a solucionar el greu problema que aquesta decisió comportaria”.