La gran pregunta que molts es fan és si després de les restriccions a l'oci nocturn privat, el botelló anirà perdent volada. Si ens fixem en l'exemple de Madrid, on bars i discoteques sí que poden obrir, constatem que aquesta mena de festes il·legals no paren de repetir-se i créixer. L'últim exemple el trobem aquesta passada matinada a la Ciutat Universitària de Madrid, un barri que engloba la Universitat Complutense, i ha reunit prop de 5.000 persones que no respectaven cap mena de seguretat contra la covid-19, ni distància social ni mascareta.

 

Però el botelló ja és una pràctica totalment prohibida, fins i tot, abans de la pandèmia. Aquesta festa multitudinària s'ha concentrat entre les facultats de Dret i Filologia, on es podien sentir crits com "estem tots vacunats", "ets de Pfizer o Moderna?", "freecovid" i dedicatòries amb brindis inclòs a l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, i al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. 

La Policia no va accedir al recinte. Sí que ho va fer una ambulància per atendre un coma etílic, tot i que amb prou feines va poder fer deu metres de recorregut i va trigar trenta minuts per poder fer-se un lloc entre la multitud de gent. Les escenes viscudes eren de festa total. Molts van enfilar-se als fanals, altres improvisaven sessions de DJ i molts servien l'alcohol amb gots i tot allò indispensable per gaudir com si estiguessin en una discoteca.

Aquesta farra arriba a la prèvia d'una obertura completa de l'oci nocturn confirmada per la mateixa presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, aquesta setmana. Així doncs, a partir de dilluns que ve, 20 de setembre, les restriccions horàries imposades a l'hostaleria (que ha de tancar a la 01.00) i l'oci nocturn (a les 03.00) per combatre l'expansió del coronavirus, desapareixeran. També acabaran les limitacions en cinemes i teatres, i s'ampliarà el nombre de comensals que poden compartir taules en terrasses, de vuit a deu. Continua sent una incògnita l'aforament, limitat ara al 50% a l'interior, o la prohibició de consumir en barra o ballar.

També a la UAB

Una festa il·legal celebrada aquesta nit a la Universitat Autònoma de Barcelona ha acabat provocant la queixa dels usuaris dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que han vist com s'han col·lapsat els vagons amb centenars de joves, molts d'ells bevent i fumant a les mateixes estacions. Tot va començar amb una invitació falsa de la Facultat d'Enginyeria que va córrer a través de Whatsapp, en la qual es convidava a una festa que prometien que seria sonada: música, DJ i cubates. El resultat? Quan han arribat, els joves s'han trobat que el campus estava buit, però la convocatòria ha estat un èxit absolut i s'ha acabat muntant una festa improvisada.

Així doncs, la festa prometia allargar-se fins a les cinc de la matinada i així ha estat. A tot el campus i part del nucli de Bellaterra s'ha celebrat un macrobotelló, ja que els joves hi han arribat carregats d'alcohol. La música dels DJ s'ha substituït per la dels mòbils i la mascareta era inexistent. Posteriorment, molts han agafat els Ferrocarrils per tornar a casa. És aleshores quan el malestar s'ha fet palès per part de molts usuaris d'aquest transport que han denunciat a través de les xarxes la situació que han viscut.

Fotografia de portada: Universidad Complutense de Madrid