La nova indústria de l'entreteniment ha experimentat un creixement exponencial en les últimes dècades, impulsat per l'avenç tecnològic i la demanda creixent de continguts audiovisual i digital. Aquest sector no només ha incrementat la seva mida i abast, també ha elevat la demanda de professionals qualificats que satisfacin les demandes d'una audiència global cada vegada més exigent, segons apunta en la seva última anàlisi l'Institut Coordenades.
En aquest context, Madrid, exposa aquest informe, es converteix en un dels principals polss de producció, amb l'èxit del Madrid Content City en Tres Cantos ; i també concentra l'oferta més àmplia i innovadora en formació. La capital concentra les 5 grans escoles de formació professional (FP) i universitària que exerceixen un paper crucial en la preparació dels nous professionals, amb les qualificacions requerides pels operadors de la nova indústria. Aquests programes no només equipen els estudiants amb habilitats tècniques i creatives, també els preparen per ocupar llocs|parades que ofereixen salaris competitius, sovint superiors als de professions tradicionals amb títol superior.
Les principals escoles que destaca l'informe són: The Core, l'Escola Superior d'Audiovisuals del Grup Planeta, ubicada al cor de Madrid Content City i que ofereix totes les línies d'educació superior, des de Cicles Formatius de Grau Superior (FP), fins a Màster, passant pels Graus, sempre en relació amb les àrees de coneixement que demanda la indústria de l'entreteniment. Ubicada en Tres Cantos, proporciona una formació eminentment aplicada gràcies a l'excel·lent equipament del seu campus, dissenyat juntament amb els seus partners, Sequoia i Antena 3, i una àmplia oferta de pràctiques en empreses del sector.
ECAM (Escola de Cinematografia i de l'Audiovisual de la Comunitat de Madrid), una institució educativa de renom que ofereix programes de formació en cinema i mitjans audiovisuals. Situada a Pozuelo de Alarcón, els seus programes inclouen direcció de cinema, guió, producció, muntatge, so, animació i efectes especials, entre d'altres. TAI (Escola Universitària d'Arts i Espectacles TAI) amb programes en disciplines artístiques com a cinema, fotografia, música, arts escèniques i belles arts. Amb local en el centre de Madrid està orientada a la creativitat i la innovació.
UTAD (Universitat de Tecnologia i Art Digital especialitzada en tecnologia i art digital, amb programes en videojocs, animació, disseny digital, enginyeria del programari i realitat virtual, situada a Las Rozas. UDIT (Universitat de Disseny, Innovació i Tecnologia) centrada en els programes de disseny, innovació i tecnologia, oferint formació en disseny gràfic, disseny d'interiors, disseny de moda i tecnologia aplicada al disseny.
Referent a això, l'informe més recent de PwC sobre la indústria d'Entreteniment i Mitjans de Comunicació (E&M) ressalta la importància econòmica d'aquest sector a Espanya, i la urgent necessitat de formar nous professionals qualificats. Amb un creixement projectat del 4,6% anual compost fins a 2027, assolint els 35.011 milions d'euros, la indústria de l'entreteniment és una de les àrees més dinàmiques i prometedores de l'economia espanyola.
Segons l'anàlisi, els alumnes que es formin en centres de Formació Professional (FP) i universitats especialitzades en entreteniment tindran un avantatge significatiu al mercat laboral. Les institucions que lideren aquest camp estan proporcionant una educació d'avantguarda, adaptada a les necessitats d'una indústria en ràpida evolució i amb una alta demanda de noves habilitats tecnològiques i creatives.
Igualment, les dades confirmen que els professionals formats en aquestes escoles poden assolir salaris elevats, comparables o fins i tot superiors als de graduats superiors en disciplines tradicionals. Els camps d'animació, efectes especials, desenvolupament de videojocs i producció audiovisual, en particular, ofereixen oportunitats d'ocupació ben remunerades a causa de l'alta demanda d'habilitats especialitzades i la naturalesa global del mercat de l'entreteniment. Els nous professionals d'aquestes escoles estan equiparant-se als acabats de graduar de la Universitat Carles III de Madrid (UC3M), de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) o de la Universitat de Navarra (UNAV); que són les universitats amb la mitjana salarial més elevada d'Espanya.
The Core, ECAM, TAI, UTAD i UDIT estan arribant a uns índexs d'ocupabilitat del 90% en els primers sis mesos després de completar els seus estudis; amb uns salaris o ingressos inicials molt competitius que superen la mitjana nacional, amb remuneracions que oscil·len entre els 30,000 i els 50,000 euros anuals, depenent de la dedicació i l'especialització. I l'estudi també reflecteix l'alta demanda d'aquests professionals, que respon al creixement i dinamisme de la nova indústria, i l'atracció d'Espanya com a destinació de producció per a entreteniment; i el treball de molts anys d'organitzacions com Spain Film Commission, o l'esmentat Madrid Content City, on Netflix va inaugurar recentment la seva seu europea. Tota una declaració d'intencions.
Jesús Sánchez Lambas, vicepresident executiu, de l'Institut Coordenades per a la Governança i l'Economia Aplicada, considera que "l'entreteniment creixerà exponencialment pel nou estil de vida i la nova realitat laboral, i la demanda d'aquests perfils anirà conforme", i afegeix "és molt important que Madrid hagi capitalitzat la tendència per convertir-se en hub i, també, estengui a la millor oferta acadèmica".