Arxivat. La magistrada de Barcelona que ha investigat la denúncia interposada per un coronel d’infanteria sobre el suposat sorteig d'una prostituta per recaptar fons per a la festa de la Immaculada Concepció per part dels militars de la caserna del Bruc, n'ha decretat l'arxivament en considerar que els fets denunciats no són constitutius de cap delicte, segons una resolució comunicada aquest dilluns pel gabinet de premsa del TSJC. Dimecres passat, la Fiscalia de Barcelona ja en va demanar l’arxivament, en assegurar que s'havien identificat els dos responsables de l'anunci i s'havia conclòs que es tractava d'un grup de WhatsApp de 62 integrants "no oficial" i que el "sorteig de la prostituta" era absolutament fictici, ja que mai hi havia hagut una intenció real de contractar els serveis d'una prostituta, ni tampocs 'havia fet cap tràmit per a fer-ho, sinó que el premi real i efectiu va acabar sent una panera de Nadal.
En la resolució, la magistrada del jutjat d’instrucció 30 de Barcelona, Zita Hernández, comparteix el posicionament de la Fiscalia i detalla la instrucció d'aquest cas, on precisa que s’ha interrogat fins a 76 testimonis. Dels fets, afirma que no s’emmarquenen cap delicte de promoció de la prostitució, ja que no es té constància que s’arribés a contractar a cap persona, i tampoc del tràfic de persones, "ja que no consta que hi hagi cap víctima nacional o estrangera". A més, descarta un delicte d’odi contra les dones. “El sorteig no responia a una realitat perquè en cap moment consta que s’arribessin a sol·licitar favors de cap prostituta”, afirma la magistrada, i afegeix que “el que va guanyar finalment va ser premiat amb una panera de Nadal i no amb una prostituta”, a més d’aclarir que "el sorteig no va poder ser manipulat” perquè es va realitzar abans de difondre’s als mitjans de comunicació el malestar a la caserna per aquest sorteig La denúncia es va presentar el març de 2022 en transcendir el sorteig d’una prostituta.
L’anunci “desafortunat”
La magistrada, en la resolució, afirma que “els missatges difosos són clarament desafortunats, però no suposen un discurs d’odi”, ja que assegura que “en ells no s’incita a menysprear, menysvalorar, vexar i mofar-se del col·lectiu de prostitutes ni de les dones en general”. Hi precisa que el cartell que publicitava el sorteig es va confeccionar amb fotografies de dones anònimes, extretes d’internet, i amb la cara pixelada, i sense aportar noms o dades que permetés identificar-les, per tant, “no hi ha constància de cap víctima concreta que pogués ser damnificada”, conclou la magistrada.
La jutgessa afirma que “l’exhaustiu informe de la fiscalia” acull que no hi ha “cap delicte és atribuïble a les Forces Armades perquè el suposat sorteig es difon en un grup de WhatsApp privat, no de forma oficial, sense cap autorització dels comandaments, i sense diners públics usat per a aquestes activitats. Per tot això, tanca la investigació, resolució de la qual es pot presentar recurs a l’Audiència de Barcelona.