La malaltia de la llengua blava s'estén per Catalunya i ja és a almenys 19 granges de vuit comarques. Així ho ha comunicat aquest dimarts del Departament d'Acció Climàtica, que ha concretat que les comarques afectades són l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, el Maresme, Osona, el Ripollès i el Pla de l'Estany. Han sigut els serveis veterinaris els qui han confirmat els nous casos, després de rebre les confirmacions del Laboratori Central de Veterinària d'Algete (Madrid).

En aquest context, Acció Climàtica ha anunciat que iniciarà aquesta setmana una campanya de vacunació davant la llengua blava per minimitzar els efectes adversos de la malaltia. Previsiblement, es començarà en les comarques afectades i en les més properes, per tal d'evitar-ne l'expansió. "Aquesta campanya es podrà dur a terme gràcies a la compra d'emergència realitzada pel Departament que permetrà vacunar totes les ovelles i bovins de Catalunya", ha afegit la Conselleria. De la mateixa manera, s'informarà públicament dels nous casos que es puguin confirmar durant les pròximes setmanes a través del lloc web del Departament.

Què és la llengua blava?

Acció Climàtica ha assegurat que a finals del 2023 va fer difusió al sector dels focus més propers de la malaltia i va recomanar la vacunació. Concretament, a l'octubre es va comunicar la presència del serotip 8 a la frontera amb França i al novembre la presència del serotip 4 tant a Astúries com a Cantàbria. Això suposava un apropament de la malaltia cap a Catalunya, on el 10 de juny (mig any més tard) es va comunicar l'entrada de la malaltia mitjançant un avís massiu a l'aplicació informàtica de gestió telemàtica ramadera (GTR) que utilitzen els ramaders. El 17 de juny es va reforçar la informació amb l'enllaç al lloc web on hi ha tota la documentació necessària i un apartat de preguntes freqüents.

Tal com explica el Departament, la llengua blava és una malaltia vírica, infecciosa i no contagiosa, que afecta remugants domèstics i salvatges. Es transmet d'animal a animal a través d'un vector i no per contacte directe. Concretament, es transmet mitjançant algunes espècies de mosquit del gènere Culicoides. En molts animals pot cursar de manera asimptomàtica, però pot provocar la malaltia i la mort dels afectats —especialment, els ovins—. La gravetat de la malaltia en els remugants varia en funció de l'espècie i el serotip. L'afectació es caracteritza per manifestacions gangrenoses de la mucosa bucal i les peülles, per alteracions en els músculs esquelètics i, fins i tot, per avortaments i malformacions en nounats (a més d'altres signes més inespecífics com febre, depressió o dispnea). És una malaltia de declaració obligatòria a la Unió Europea i a l'Organització Mundial de la Sanitat Animal. La carn, la llet i els productes derivats es poden consumir sense problemes, ja que la malaltia en cap cas afecta les persones.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!