La malaltia de la llengua blava s’està estenent per tot el territori català i està posant en perill els ramats. La infecció està present ja a 16 comarques del país, totes les que configuren la meitat nord de Catalunya, i també ha arribat a Andorra, on es creu que el 20% de la seva cabana ovina i bovina pateix aquesta malaltia. En els darrers dies la llengua blava ha arribat per primera vegada als Pirineus. Per primer cop ha afectat el Pallars Sobirà, on s’han detectat infeccions al Baix Pallars i Esterri de Cardós, i també s’han trobat animals infectats en les explotacions ramaderes del Solsonès, en concret als municipis d’Odèn, Navès i la Coma i la Pedra. Ja a principis de juliol, el departament d’Acció Climàtica va informar que la malaltia estava present a 19 explotacions de vuit comarques, i es va iniciar una campanya de vacunació, però en menys de dos mesos la infecció s’ha estès al doble de comarques. Però que és la llengua blava?, què la causa i, sobretot, és perillosa pels éssers humans?
💉 En marxa la campanya de vacunació a totes les ovelles i boví de Catalunya per minimitzar els efectes de la llengua blava.
— Agricultura (@agriculturacat) July 3, 2024
🐑🐂Saps què és aquesta malaltia? I què cal fer per combatre-la? Aquí tens tota la informació sobre aquesta malaltia que no afecta les persones. pic.twitter.com/TP9sE0sMBS
La malaltia de la llengua blava és una infecció vírica que afecta principalment els remugants, com les ovelles, però també pot afectar altres animals com vaques, cabres, cérvols, dromedaris i antilops. La malaltia és causada pel virus de la llengua blava (Bluetongue virus, BTV), que pertany al gènere Orbivirus de la família Reoviridae. El virus es transmet principalment a través de mosquits del gènere Culicoides, que són mosquits de mida petita (1,5 a 3 mm) amb un aparell lacerador-xuclador que tallen els teixits dèrmics, generant un cúmul de sang que és aspirat per l'insecte. I no, no és una malaltia que sigui contagiosa per als humans, donat que no és una zoonosi, i per tant no és un perill per a les persones, que poden consumir tant la carn com la llet d’animals infectats de manera totalment segura.
Pel moment només s'ha detectat un únic cas de fauna salvatge amb la malaltia vírica de la llengua blava, un mufló mascle pic.twitter.com/Jrgk1NEQsC
— Banders d'Andorra (@BandersAndorra) August 13, 2024
Símptomes i riscos en els animals
Els símptomes de la llengua blava varien segons l'espècie afectada i el serotip del virus. En les ovelles, que són altament susceptibles, la malaltia pot ser mortal i es manifesta amb símptomes com febre alta, salivació excessiva, edema de la llengua i la cara, cianosi, hemorràgies, ulceracions del teixit oronasal, descàrrega nasal, pèrdua de pes, debilitat, diarrees, vòmits, pneumònies, avortaments i interrupció del creixement de la llana. També pot causar coixesa a causa de la inflamació de la banda coronària. Els ramats dels territoris afectats o que estan en risc s’estan sotmetent a vacunació per tal de controlar la malaltia i minimitzar els efectes sobre el bestiar i les explotacions.
Avui la Mar, la nostra veterinària de referència, ha vingut a vacunar les ovelles per prevenir la malaltia de la Llengua Blava i la Jannet l’ha volgut ajudar a “punxar”.
— Jeannine Abella (@Jean_Abella) July 12, 2024
Aquesta malaltia està causant greus conseqüències a un sector que ja fa anys que està en perill d’extinció.… pic.twitter.com/QGC6GqWCEe
Repercussions econòmiques
El problema d’aquesta malaltia és que s’estén ràpidament i el seu control és difícil a causa de la gran varietat de serotips i a la seva complexa epidemiologia. La llengua blava provoca grans pèrdues econòmiques, ja que afecta la producció i impedeix l’exportació d’animals vius i del seu semen un cop es declara la malaltia en una explotació. Tot i que no sigui un risc per als humans, els ramaders de les explotacions es veuen molt perjudicats econòmicament perquè la presència de la malaltia els impedeix la venda i l’exportació.
La detecció del virus implica la regulació dels moviments dels animals per evitar la propagació de la malaltia. Això pot afectar negativament les operacions comercials de les explotacions ramaderes, ja que limita les exportacions i el comerç d'animals vius i dels seus productes.
🐐🐑“És molt probable que en un mes la malaltia de la llengua blava hagi arribat al sud de Catalunya.”
— Notícies en Xarxa (@NoticiesEnXarxa) July 4, 2024
🔊Mariano Domingo, veterinari i membre del Comitè Científic del Col·legi de Veterinaris de Barcelona @COVBcn #llenguablava pic.twitter.com/lVCIp0S5cN