Josep Lluís Trapero, el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, va ser un dels convidats de Pilar Rahola a la festa que va fer a casa seva amb diverses personalitats, entre les quals, el president Carles Puigdemont. Trapero no només va anar a la paella, sinó que va ser el cuiner. I a la sobretaula va agafar la guitarra i va entonar el "Paraules d'amor", amb la resta de convidats fent-li els cors. El vídeo i la foto on Trapero surt amb tots els convidats, els va fer públics la mateixa amfitriona, Pilar Rahola. I això ha provocat malestar al cos, i també certa sorpresa. Sobretot pel context actual, després que el president de la Generalitat fes públic que calia desobeir el Tribunal Constitucional, els agents dels Mossos d'Esquadra troben totalment inoportunes les imatges que poden qüestionar la neutralitat política de la policia catalana.
"S'està qüestionant la nostra neutralitat política. I veient les imatges l'equidistància no existeix", sentencia Valentin Anadón del sindicat majoritari dels Mossos, SAP-FEPOL. Fonts policials apunten que les imatges "posen en qüestió la imparcialitat del cos". La situació interna als Mossos i la polèmica arran de la presència de Trapero a la festassa de Rahola ha fet que alguns sindicats hagin preferit opinar sobre la situació però sense fer comunicat ni fer públic el seu nom, amb tot en declaracions a El Nacional apunten que Trapero "queda retratat".
Els sindicats troben molt inoportú que Trapero aparegui en el "retrat de família de les persones més importants del país". "El situa en el centre del poder a Catalunya", en un moment en què "hem de ser institucionalment molt correctes", apunten les mateixes fonts.
L'altre debat és si Trapero pot optar ara a ser el Major del cos. El càrrec vitalici va desaparèixer fa uns anys, quan l'únic Major que hi ha hagut als Mossos, Joan Unió, (que va ocupar el càrrec des del 2004 fins al 2007) es va jubilar. Va ser just quan va arribar a la conselleria Joan Saura. Ara, Jordi Jané planteja tornar a recuperar el càrrec de màxim responsable dels Mossos i tot feia indicar que nomenarien l'actual comissari en cap Josep Lluís Trapero. Després d'aparèixer tocant la guitarra al costat del president de la Generalitat Carles Puigdemont, Trapero "no pot ser Major" apunten algunes fonts internes del cos. El rang de Major no permet al conseller canviar el màxim responsable del cos. Un cop nomenat és vitalici fins que el mateix interessat renuncia o es jubila, perquè segons la llei de la Policia catalana, els agents no es poden degradar, no poden baixar de rang. El director general de la policia, Albert Batlle, va anunciar a principis del mes de març a tots els comandaments, en una reunió al complex Egara, que s'havia decidit a recuperar el rang i s'havia resolt que qui l'havia d'ocupar és l'actual comissari en cap Josep Lluís Trapero.
Des de la Direcció General de la Policia no es vol parlar del tema. No hi ha hagut cap anàlisi interna sobre els fets i s'argumenta que "és un tema privat" i que "les imatges no les ha penjades ell". Fonts del Departament desvinculen totalment el càrrec que ostenta Trapero com a màxim responsable uniformat del cos dels Mossos d'Esquadra del que faci en les seves hores lliures i vacances.
24 hores mosso
Els policies són policies 24 hores al dia. Per això encara sobta més internament que el comissari en cap no hagi tingut cura alhora de controlar la difusió de les imatges. Els sindicats recorden que "tenim una policia rígida, on la imatge s'ha valorat molt i es demana un plus de saber estar". Per això, en aquest sentit, "estem sorpresos", diuen. "Institucionalment no és una foto encertada", afegeixen.
"La imatge no és encertada. Tot i que és privada, i està fora de servei, és el cap del cos, li agradi o no", diuen fonts del cos. "La seva figura representa tot el cos", insisteix Valentín Anadón, que puntualitza que la imatge pot "qüestionar la neutralitat del cos".
Alguns sindicats expliquen que hi ha hagut expedients per difondre imatges a les xarxes socials que no han agradat a la direcció General de la Policia i que estan regulades pel Decret d'Imatge dels Mossos. Per això ara no s'entén com és que el departament no ha dit res sobre la imatge de Trapero ni el mateix comissari en cap va prendre precaucions per evitar la difusió dels vídeos i les fotos.
La Direcció General de la Policia diu que mai s'ha expedientat cap mosso per penjar imatges compromeses vestit de paisà.
Trapero i Cadaqués
Josep Lluís Trapero és un habitual de Cadaqués. Els qui el coneixen saben que hi fa algunes escapades convidat per dos amics seus: Bonaventura Clotet, que també era a la festa, i la família Tous. Trapero no hi té casa, però s'allotja a casa dels amics.
També és coneguda la cordialitat del comissari en cap dels Mossos amb Pilar Rahola. Una cosa i l'altra han portat cada any Josep Lluís Trapero a la festa d'estiu a Cadaqués on fa de cuiner amb dos ajudants excepcionals, el seu bon amic Clotet i el periodista Joan Vehils, marit de la també periodista Helena Garcia Melero. Per això tots tres van amb la mateixa camisa.
Josep Lluís Trapero no és un comissari en cap dels Mossos discret. El seu carisma i la seva manera de ser el fan protagonista allà on posa els peus. El dia de les esquadres, fins i tot, on alguna vegada a acabat recitant poesia. Que fes la paella i que toqués la guitarra i cantés, no surt en aquest sentit, del guió de la seva personalitat.
Rahola i els Mossos
Pilar Rahola és una ferma defensora del cos dels Mossos d'Esquadra. Creu fins l'extrem en la policia catalana i sempre ha trencat una llança al seu favor públicament en tots els mitjans on treballa com a tertuliana i columnista. El seu suport al cos la va portar a ser la Mossa de l'any el 2014. Un premi de nova creació que reconeixia el paper de Rahola en defensa dels Mossos.
Amiga d'agents, comandaments, sindicats i director polítics, Rahola ha defensat tant els qui dirigeixen el cos com els que estan en l'últim rang complint ordres sense distinció. Per això, ara, ha sobtat en alguns sectors que hagi estat ella la que decidís difondre les imatges. "La difusió de la foto ens estranya", apunten.