El barri barceloní de Sant Andreu de Palomar ha estrenat aquesta setmana el sistema de recollida de residus porta a porta. Tanmateix, el nou model, que consisteix a recol·lectar les escombraries per diferents franges horàries segons la seva tipologia - orgànica, reciclables, paper i cartró i rebuig -, ja ha provocat el malestar entre alguns veïns i han demanat una rectificació a l'administració pública.
Aquesta és la primera de les dues fases d'implantació del model que, de moment, afecta uns 6.000 habitatges. Està previst que a l'octubre arribi fins als 12 mil habitatges, de manera que afectaria uns 28.000 veïns.
És important tenir en compte que el rebuig i els envasos s’han de treure obligatòriament amb la bossa homologada, i l’orgànica, amb bossa compostable. En cas que no se segueixi aquest criteri, els sacs no seran recollides, es deixaran a la via pública i es marcaran amb un adhesiu d’incidència per tal de comunicar quin ha estat el motiu.
Amb tot, els fets reportats fins ara a Twitter consisteixen en la presència de diverses bosses d'escombraries en mig dels carrers del barri que no han complert amb la norma.
La insatisfacció s'agreuja si es té en compte els horaris establerts pel servei, que suposen la permanència de les bosses durant uns dies determinats, ja que una altra de les conseqüències és la retirada dels contenidors al carrer -un total de 283 quan es finalitzi el procés-. Aquest fet és justificat per l'ajuntament amb el fet que es recuperarà més d'un centenar de metres de vorera.
D'altra banda, diversos usuaris també han denunciat una situació produïda avui al matí a la plaça de les Palmeres. Segons diversos usuaris, un grup d'ancians han hagut de fer cua amb bosses plenes de bolquers esperant el servei de recollida previst a aquella hora -destinat per als embolcalls de nadons com de gent gran-, un fet que pot resultar motiu de vergonya pels afectats.
Portar el model a la ciutat
Sant Andreu del Palomar és el segon barri de Barcelona on s'aplica el sistema porta a porta. El primer va ser Sarrià, on va entrar en vigor l'octubre de 2018.
L'objectiu de l'alcaldessa Ada Colau és expandir aquest model als barris de Sant Antoni (Eixample) i Horta de cara al 2021 i, finalment, que arribi a tota la ciutat el 2025. Encara està per veure, però, si els veïns de Sant Andreu s'acostumen a aquest canvi.