En el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans, toca parlar d'una xacra massa oblidada. La jornada d'avui ha de servir no només per donar visibilitat als maltractaments, sinó també per combatre l'edatisme o la discriminació per edat que, segons l'Organització Mundial de la Salut, ja és la tercera forma de discriminació més estesa després del racisme i el sexisme. Especialment, quan es té en compte que la violència envers aquest col·lectiu, en període vital de màxima vulnerabilitat, es troba en augment a Catalunya.

Professionals del grup de treball impulsat per la Diputació de Barcelona contra els maltractaments a persones grans van detectar el 2023 un total de 544 casos. Comparant aquestes xifres amb anys anteriors es constata l'increment substancial: un any abans, la mateixa Diputació ja havia detectat 346 casos, mentre que el 2021 van ser 283. Això significa que en només dos anys, el nombre d'episodis violents s'ha gairebé doblat a la província de Barcelona, amb un augment del 48%. La Diputació de Girona també ha compartit dades, amb uns resultats encara més preocupants. En l'últim any, ha detectat 38 nous casos, una xifra que suposa un augment del 21% amb relació al període anterior, quan eren 30. Però és que des que es va engegar el protocol de detecció i prevenció de maltractaments el 2019 fins a l'actualitat, el nombre de casos de maltractament gestionats s'ha triplicat, passant de 26 a 76.

Les xifres evidencien dades rellevants. Per exemple, els fills són sempre la persona agressora més habitual, responsables de la violència en prop de la meitat dels casos, mentre que l'entorn familiar és, de lluny, el més propens a exercir aquesta agressió. El biaix de gènere també és molt present: el 83 % de les víctimes són dones i el 77% dels agressors són homes. Pel que fa al tipus de violència, el més habitual és el psicològic, però també destaca l'econòmic i el físic. A més, segons l'OMS, entre un 4% i un 6% de les persones grans han patit aquest abús, però només una de cada vint víctimes denuncia aquests abusos, motiu que fa encara més complicat respondre-hi i erradicar-lo.

Crit d'alerta de la Síndica de Greuges

Davant d'aquesta xacra, la Síndica de Greuges, Ester Giménez-Salinas ha volgut enviar un crit d'alerta. En la inauguració d'una jornada sobre maltractaments a persones grans, s'ha compromès a crear el consens necessari per erradicar el maltractament a les persones grans. Per això ha demanat que s'aprovi la Llei de la gent gran i es revisin els protocols actuals. Així, ha demanat que les solucions als problemes d'aquest col·lectiu arribin de pressa perquè "un any en la vida d’una persona gran és molt de temps". Sobre el silenci que envolta aquesta problemàtica, la Síndica ha remarcat que la manca de dades més actualitzades ja és un símptoma de la gran deixadesa col·lectiva. "El maltractament a la gent gran és una de les formes de violència més oculta, més silenciada i menys estudiada", ha manifestat.