Fa uns dies, el Consell de la República va donar a conèixer els detalls sobre la manifestació de l'1 d'octubre, que es preveu que tindrà lloc a Barcelona i l'objectiu del qual és commemorar els 5 anys del referèndum del 2017. A més, el dia previ, 30 de setembre, es produirà una mobilització nocturna en els centres d'educació on es van produir càrregues policials durant l'1-O. Per ajudar-te a ordenar tanta informació i esdeveniments, ElNacional.cat t'ha preparat una guia sobretot el que has de saber de l'1 d'octubre de 2022.
🔴 Manifestació de l'1 d'octubre 2022, DIRECTE | Última hora a Barcelona
Declaració institucional del president Aragonès pel 5è aniversari de l'1 d'octubre
Un dels primers actes d'aquest 1 d'Octubre serà el missatge institucional que farà el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb motiu del cinquè aniversari d?1-O. La declaració es farà des del Palau de la Generalitat a partir de les 14.00 h. Des d'ElNacional.cat us oferirem cobertura en directe, amb totes les últimes hores que tinguin lloc.
Concentració de l'1 d'octubre: lloc i actes
L'acte principal de l'1 d'octubre consistirà en una concentració a les 17.00 a Arc de Triomf, a Barcelona. L'elecció del lloc no és casual: es vol utilitzar precisament la càrrega simbòlica d'aquest monument com a representació de la victòria.
El Consell de la República ha convidat a representants de l'ANC, Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), el sindicat Intersindical-CSC i la Cambra de Comerç de Barcelona perquè realitzin intervencions. El Consell de la República també confirma que tant ERC com Junts i la CUP assistiran en aquest acte.
S'ha anunciat que l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, una de les figures principals del referèndum del 2017, obrirà la tanda d'intervencions. I tancarà Carles Puigdemont, per via telemàtica, en qualitat de president del Consell de la República (i com a president de la Generalitat en aquell 1 d'octubre de 2017). En aquest sentit, Puigdemont ja va anunciar l'acte en aquest video:
El responsable de relacions institucionals de l'òrgan de govern del Consell, Antoni Castellà, va aprofitar la presentació d'aquesta concentració per convidar a participar a aquells ciutadans que "aquell dia van decidir exercir el seu dret al vot, fins i tot els que van votar 'no a la independència'.
Així mateix, Castellà espera que aquesta combinació entre concentració i manifestació sigui un "acte massiu" que serveixi perquè es donin la mà "les entitats, la ciutadania, els partits i, per què no, les institucions".
Acció reivindicativa de l'ANC per a l'1 d'octubre 2022
L'ANC (Assemblea Nacional Catalana) ha anunciat una sèrie d'actes per "posar en valor" el cinquè aniversari de l'1 d'octubre de 2017. Aquest dissabte al matí, l'Assemblea ha convidat les Assemblees Territorials a organitzar tots els actes que tinguin previstos per recordar aquesta data. L'ANC no ofereix més detalls sobre això.
A la tarda, l'Assemblea prepara una acció commemorativa i reivindicativa a la Plaça Sant Jaume cap a les 15.30 h. S'aixecarà un mur d'urnes "per visibilitzar l'allunyament" de les institucions catalanes pel que fa al resultat del Referèndum d'Autodeterminació de l'1 d'octubre del 2017. S'espera que l'acte duri uns 30 minuts.
Un cop hagi acabat l'acció reivindicativa, el pla de l'ANC és anar a Arc de Triomf per unir-se a la concentració de les 17.00 h juntament amb el Consell de la República, l'Òmnium Cultural, l'AMI, el sindicat Intersindical-CSC i la Cambra de Comerç de Barcelona.
Lema de la manifestació de l'1 d'octubre
El lema de la concentració de l'1 d'octubre és "Defensem l'1 d'Octubre, guanyem la independència". Quan es va revelar el lema, Blanca de Llobet, d'Òmnium Cultural, va defensar el llegat de l'1-O: "Va ser un dels exercicis democràtics més grans d'aquest país, amb ciutadania organitzada i caràcter transversal."
Castellà, del Consell de la República, va emfatitzar la diferència d'aquesta concentració d'altres de similars: "Aquest 1-O ha de marcar un abans i un després, hi ha d'haver un canvi de cicle". En declaracions anteriors, Castellà va explicar que es planeja crear una unitat estratègica entorn d'aquesta concentració per deixar clar un missatge conjunt: "l'1-O va ser un referèndum legal, i va guanyar el 'sí'. I aquest resultat legitima la lluita política perquè succeeixi l'Estat independent".
Jornades de Plataforma per la Llengua
Plataforma per la Llengua ha organitzat un seminari per a l'1 d'octubre a la Casa Convalescència de Barcelona. Aquest seminari, que començarà cap a les 10.00 h, tindrà com a meta “aprofundir en les idees que construeixen el discurs lingüístic del nacionalisme espanyol que, des de les institucions estatals, actua a través de lleis que imposen el castellà i limiten els drets dels parlants de altres llengües autòctones de l´estat espanyol". Hi participaran els acadèmics Christiane Stallaert, Joan Carles Moreno Cabrera, Francesc Bernat i Ferran Suay.
Mobilitzacions descentralitzades dels CDR
Els CDR (Comitès de Defensa de la República) han organitzat mobilitzacions a diferents ciutats, com Sabadell, Terrassa o Girona, per commemorar i reivindicar els 5 anys des de l'1 d'Octubre de 2017. Molts d'aquests actes, però, es faran 30 de setembre a la nit. En alguns llocs seran marxes de torxes, mentre que, en altres llocs, es realitzaran concentracions, lectures de manifestos, actes de testimonis de l'1-O...
1 d'octubre... dia festiu?
L'1 d'octubre serà festiu local a Matadepera a partir d'aquest 2022. Ho va aprovar el juny passat el seu ple ordinari per commemorar així el referèndum d'autodeterminació del 2017. Precisament la proposta va sorgir del Consell de la República, proposada a la que es va sumar l'ANC Matadepera i, finalment, Junts per Matadepera, Esquerra Republicana de Catalunya i CUP Matadepera.
Les úniques ocasions on l'1 d'octubre no serà festiu a Matadepera serà quan caigui en cap de setmana. Quan això passi, la localitat mantindrà les seves 2 festes locals habituals: les Festes de Sant Sebastià en gener i la Festa Major a l'agost. Però quan l'1 d'octubre caigui dia laboral, se substituirà dilluns de Festa Major per l'1-O.
Mobilització nocturna prèvia el 30 de setembre
Abans de la manifestació pròpiament dita de l'1 d'octubre, el Consell de la República ha convidat a la ciutadania a realitzar una concentració el dia previ: es preveu que el divendres 30 de setembre, a la nit, els interessats ocupin aquells centres d'educació on, durant l'1-O, es va produir "violència policial".
Aquesta concentració nocturna a més servirà d'homenatge a aquelles persones que, en la vigília de l'1-O, van ocupar les escoles habilitades com a locals de votació perquè, al dia assenyalat, pogués executar-se el referèndum.
Aquest acte commemoratiu començarà a retransmetre's en directe cap a les 20.00 h a través del canal de Youtube del Consell. Aquesta retransmissió comptarà amb la participació de ciutadans que van ser víctimes de les càrregues policials de fa 5 anys i, a més, s'aniran fent connexions en directe amb 7 col·legis i centres educatius que van participar en la votació de l'1-O:
- Pavelló de Sant Julia de Ramis
- Escola La Concepció (Barcelona)
- Escola Nostra Llar (Sabadell)
- Escola Joventut (Callús)
- Escola Oficial d'Idiomes Oficina Generalitat (Lleida)
- Escola Castell (Dosrius)
- Pavelló poliesportiu de Roquetes
Altres actes del 30 de setembre, vigília de l'1-O
La mobilització nocturna del Consell de la República no és l'únic acte del 30 de setembre. Cap a les 19 h, ERC començarà els seus propis actes per commemorar el referèndum de l'1 d'octubre del 2017. Aquests tindran lloc a la Ràpita i comptaran amb la participació d'Oriol Junqueras, Marta Rovira, Pere Aragonès, Marta Vilalta, Lluís Salvadó, Meritxell Serret , Tània Verge, Natàlia Garriga, Alba Vergés, Anna Simó i Josep Caparrós.
Però això no és tot: també a les 19 h començarà una marxa de cotxes des del pàrquing de caravanes de Domeny fins a Sant Julià de Ramis. Cap a les 20:10 h, al seu Pavelló Poliesportiu hi haurà diversos parlaments, com els de Toni Castellà, del Consell de la República.