Aquest dissabte Barcelona acollirà una manifestació contra el terrorisme que es preveu multitudinària. La concentració vol atorgar el protagonisme als ciutadans en el que ha de ser una reivindicació contra la barbàrie terrorista i en record a les víctimes mortals i els ferits dels atemptats del passat 17 d'agost. La manifestació, que portarà el lema "No tinc por", començarà a les 6 de la tarda als Jardinets de Gràcia, seguirà per passeig de Gràcia fins arribar a la plaça de Catalunya.
Davant aquest esdeveniment transcendental, cridat per diferents sectors de la societat civil i també des de la política i les institucions, El Nacional ha elaborat una guia amb tots els detalls sobre els convocants, els assistents, el recorregut i la mobilitat.
On i quan he d'anar?
La manifestació començarà als Jardinets de Gràcia, just a la cruïlla entre l'avinguda Diagonal i el passeig de Gràcia, a les 6 de la tarda d'aquest dissabte 26. Els manifestants aniran avançant per tot el passeig de Gràcia fins acabar a la plaça Catalunya, on es farà un parlament final. Malgrat que el recorregut comenci a l'alçada de Diagonal, la capçalera de la manifestació se situarà a Gran Via. El recorregut total serà d'uns 1,5 quilòmetres.
L'escenari on acabarà la manifestació serà la plaça de Catalunya, concretament davant del Hard Rock Café. Serà allà on els assistents a la concentració podran escoltar un breu manifest unitari que serà pronunciat per l'actriu i presentadora Rosa Maria Sardà. Una música acompanyarà aquest homenatge a les víctimes. Contra el que es podria preveure, no hi haurà parlaments institucionals de les autoritats.
Qui ho organitza?
L'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya són els encarregats d'organitzar la manifestació. Les dues institucions preparen conjuntament la mobilització, un fet que representa una demostra la unitat institucional contra el terrorisme. De fet, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van anunciar la manifestació el passat dissabte en un acte conjunt al Saló Consell de Cent.
Qui encapçala la manifestació?
Els representants institucionals del Govern, de l'executiu espanyol i altres personalitats institucionals no seran els encarregats d'encapçalar la mobilització. Per contra, a les primeres files se situaran persones provinents de la societat civil: personal dels equips d'emergències que van assistir a les víctimes i als ferits dels atemptats a Catalunya. També hi tindran un paper cabdal les entitats i organitzacions que, d'una manera o altra, treballen en contra de la xenofòbia i el racisme i a favor de la integració.
Mossos d'Esquadra, serveis d'emergència i altres col·lectius que van ajudar a ferits i víctimes dels atemptats portaran una gran pancarta que portarà el lema de la mobilització, "No tinc por", que ha estat dissenyat per Frederic Amat amb les lletres de Barcelona en vermell excepte la 'L', que es converteix en un crespó negre.
Què es reivindica?
La manifestació reivindica la unitat contra el terrorisme i a favor de la pau. Sota el lema "No tinc por", es pretén rebutjar els atemptats del passat 17 d'agost a Barcelona i Cambrils. La concentració final de plaça Catalunya pretén ser una apel·lació a les llibertats, a la pau, l'amor i la solidaritat front la por que genera el terrorisme. S'homenatja especialment a les víctimes i els ferits dels atemptats.
Al llarg de la manifestació, centenars de voluntaris repartiran flors vermelles, grogues i blanques que representen la creu de Sant Jordi, símbol de la ciutat de Barcelona. D'altra banda, l'ANC ha fet una crida per a lluir una samarreta de color blau perquè representa el color de pau.
Com hi arribo?
Hi ha diverses alternatives per a poder arribar fins a les proximitats de passeig de Gràcia i la plaça de Catalunya amb transport públic i així evitar possibles afectacions pel trànsit a les carreteres: Metro, FGC, Rodalies i Tram.
El Metro, la via d'accés més ràpida pels barcelonins, comptarà amb un 40% de combois més entre les 13h i les 22h. Les línies 1, 2, 3, 4 i 5 del Metro tenen alguna parada propera a la manifestació. En tot cas, TMB ha demanat evitar les següents estacions a partir de les 5 de la tarda per a evitar possibles aglomeracions: Diagonal (L3, L5), Passeig de Gràcia (L2, L3, L4), Catalunya (L1, L3), Universitat (L1, L2) i Urquinaona (L1, L4). Per la seva banda, el Tram també augmentarà la seva capacitat amb trens més llargs.
FGC és la millor opció per les persones que vénen des del Vallès Occidental. Els manifestants tenen dues opcions: poden baixar a Provença o bé a plaça de Catalunya. Des de FGC han anunciat un augment de la freqüència dels trens per a facilitar l'arribada a la manifestació.
De la mateixa manera, Rodalies preveu oferir 30.000 places per hora durant la tarda. Renfe ha dissenyat un dispositiu especial per als serveis de Rodalies i trens regionals, amb 50 trens addicionals entre les 14h i les 17h i entre les 19h i les 20h. L'alternativa de Rodalies és la més recomanable per les persones que vinguin des del Garraf, el Penedès, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Maresme. Es pot baixar a les estacions de Passeig de Gràcia (R2) i Catalunya (R1, R3, R4).