Les entitats End Fossil, Joventut pel Clima - Fridays for Future, Futur Vegetal i Arran es manifestaran el pròxim 8 de juny a Barcelona per exigir canvis en el model econòmic davant la crisi "ecosocial". Les entitats es manifestaran per denunciar que els governs i institucions imposen polítiques "entregades a generar beneficis per al sector turístic i logístic" a través de grans infraestructures i macroprojectes, que descuiden gran part de la població. Per això, han fet una crida a entitats i persones d'arreu del territori a participar de la manifestació, des d'on també exigiran posar fi a la massificació turística, les desigualtats territorials i l'especulació amb els recursos bàsics. "Només a través de l'organització podem canviar el rumb del futur", han advertit.
Sota el lema 'Salut, Terra, Futur', la mobilització tindrà lloc el 8 de juny a partir de les 19 hores, data que coincidirà amb la jornada de reflexió de les eleccions europees. El recorregut de la manifestació encara no està decidit, però les entitats han demanat la màxima participació per tal que sigui una concentració "de masses". Per anunciar-ho, els col·lectius han enganxat els cartells de la marxa a les portes del Departament de Territori de la Generalitat aquest dimecres, abans de la roda de premsa.
Aeroports, macroprojectes i autopistes
Els col·lectius denuncien que els governs actuals "atorguen més valor a la construcció de grans infraestructures que a la dignificació del sector primari" i que qui se'n ressent més és la classe popular. Això es fa evident, segons els col·lectius, en propostes com les d'ampliacions de ports i aeroports, de macroprojectes o de construccions de més carreteres i polígons "enmig d'una crisi climàtica". Precisament, durant els darrers anys han pres protagonisme propostes com ara l'ampliació de l'Aeroport d'El Prat, el Hard Rock i el Quart Cinturó, que ja van mobilitzar milers de persones ara fa un any en una altra manifestació. A més, critiquen que la pagesia és "cada vegada més víctima" del model agroindustrial i que les institucions han construït un model de producció basat en el creixement infinit, que depèn d'una naturalesa amb una capacitat de regeneració limitada i finita. "Aquesta realitat no pot canviar si l'Estat atorga més valor a la construcció de grans infraestructures que a la dignificació del sector primari", han denunciat.
En la mateixa línia, han recordat que el canvi climàtic és la principal amenaça per a la salut mundial del segle XXI i que els joves estan creixent amb la sensació que el futur està perdut, així com que les conseqüències d'aquesta crisi són irreversibles. "Però només a través de la mobilització podem canviar el rumb del nostre futur", han asseverat.