Aquest dissabte 14 de maig hi haurà una nova manifestació relacionada amb el món de l’educació al centre de Barcelona. Alguns sindicats d’ensenyament han convocat una mobilització a la capital catalana per reivindicar “una escola pública de qualitat”. A continuació t’expliquem com serà aquesta mobilització convocada per alguns dels col·lectius de representants de mestres i professors. Una de les principals característiques és que no va lligada a un episodi de vagues. De fet, no hi participaran tots els sindicats que el passat mes de març van omplir els carrers de Barcelona de docents. Els convocants són USTEC, l’aFFaC, Comissions Obreres, la Intersindical, Professors de Secundària, CGT i Sindicat d’Estudiants.
Es tractarà d’una manifestació que, en qualsevol cas, servirà per preescalfar uns carrers que es preveuen calents durant l’etapa final de curs. En un primer moment CCOO no hi anava a participar, però finalment sí que hi assistirà. UGT i USOC, però, no. No és que la unitat sindical s’hagi trencat, sinó que hi ha certs punts en els quals no tots els sindicats hi estan d’acord. En la mobilització d’aquest dissabte es demana l’eliminació progressiva de la concertació de centres privats “que no donin resposta a necessitats d’escolarització, sempre preservant els drets laborals dels treballadors”; així com “el tancament de grups i centres a la xarxa educativa pública per respectar l’opció de les famílies que aposten per una escolarització dels seus fills i filles en centres educatius de gestió i provisió pública”. Aquests darrers dos punts són els que han fet que alguns sindicats se’n desmarquin.
Recorregut
La manifestació començarà a la plaça Universitat. El passat mes de març ja hi va haver algunes manifestacions que van sortir des d’aquest punt cèntric de Barcelona. Aquest cop es preveu que la manifestació acabi o bé al parc de la Ciutadella o bé a l’Arc de Triomf. L’últim cop que una mobilització d’aquestes característiques va acabar a l’Arc de Triomf va ser quan Somescola va convocar una manifestació per defensar la immersió lingüística. A pocs metres d’aquell monument de Barcelona es troba el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, artífex de la sentència contra el 25% de castellà. El passat mes de març una altra mobilització va acabar al TSJC per denunciar la ingerència de la justícia espanyola al model d’escola catalana.
Programa
La mobilització començarà a les 12 h, i es preveu que arribi a la seva destinació pocs minuts abans de les dues del migdia, ja que a aquella hora estan programats uns parlaments. Mitja hora després hi haurà una paellada popular al passeig de Lluís Companys, que costarà vuit euros per cap. En aquest sentit, es preveu que sigui una jornada festiva. De 16.30 h a 18.30 h hi haurà un taller de circ a càrrec de la companyia Filigranes, i a dos quarts de set de la tarda hi haurà una activitat d’animació infantil a càrrec de L’avi Lluís.
També hi haurà diverses xerrades. “Família-Escola: contra la segregació i la democratització dels espais educatius” amb Cecilia Bayo i Belén Tascón de 16.30 h a 17.15 h; “El nou currículum i el filantrocapitalisme: una amenaça per l’educació pública” amb Andreu Navarra i Marta Venceslao de 17.15 h a 18.00 h; i “Quina educació pública volem?” amb Emili Cortavitarte i Rosa Canyadell de 18.00 h a 18.45 h.