Unes 80.000 persones han sortit aquest dissabte als carrers de Berlín en solidaritat amb les dones iranianes i les protestes que s'han produït les últimes setmanes a l'Iran, segons informa Efe. Desenes de milers d'alemanys, però també d'exiliats iranians i de ciutadans de diversos països europeus s'han manifestat per "protestar contra l'opressió i la discriminació a l'Iran". La concentració, convocada pel col·lectiu 'Woman Life Freedom', que es defineix com "un col·lectiu feminista independent format per persones afectades per la imposició del hijab", ha superat de llarg les expectatives de la convocatòria, que se situaven en 50.000 persones.
Una multitud de persones s'ha concentrat a la plaça central del Parc del Tiergarten de Berlín amb banderes de l'Iran i pancartes amb la paraula 'llibertat', tant en farsi com en alemany. També, imatges en memòria de Mahsa Amini, la jove de 22 anys que la policia de la moral iraniana va detenir a mitjans de setembre per no portar ben posat el vel, i la mort de la qual va encendre l'espurna de les protestes a l'Iran. La manifestació a Berlín ha transcorregut de forma pacífica, tot i que s'han efectuat algunes detencions.
#2210 #Mahsa_Amini pic.twitter.com/ySpsNTptmg
— elmar iachi (@Elmar_Iachi) October 22, 2022
Entre els participants de la concentració hi havia nombrosos iranians exiliats, que havien arribat des de desenes de ciutats alemanyes durant la nit de divendres per participar en la protesta. I també han arribat busos sencers des d'Estocolm, Londres, Brussel·les, París o Zúrich, segons ha informat la periodista Natalie Amiri, que ha definit la manifestació com "l'esdeveniment solidari més gran d'Europa".
Els manifestants han cridat el lema "Dona, vida, llibertat", que ja representa les protestes de les dones a l'Iran, i també s'ha pogut sentir "mort a Khamenei", en referència a Ali Khamenei, el líder suprem de l'Iran que va qualificar de "petits disturbis" les protestes a l'Iran i que considera que estan orquestrades per "l'enemic", un terme amb què fa referència als Estats Units i a l'Iran.
'Baraye', l'himne de les dones iranianes
Un dels moments més emotius de la manifestació ha estat quan ha sonat la cançó 'Baraye', que el cantant iranià Shervin Hajipour va compondre inspirat pels reclams de les dones iranianes. La cançó ha esdevingut un himne i a l'Iran sona a totes les protestes, al carrer, a les escoles i a les universitats. Aquest dissabte també ho ha fet a Berlín.
Baraye, el títol de la cançó, significa "per", una paraula que pren sentit amb la lletra de l'himne. "Per ballar al carrer, per no no tenir por de fer un petó. Per la meva germana, la teva, la nostra. Per l'anhel d'una vida normal", comença la cançó, que continua amb referències a la propaganda del règim iranià, i "al paradís obligatori" al qual estan destinades a través del compliment de les regles que imposa la religió. Però la cançó també canta pels nens obligats a treballar, pel futur dels estudiants o pel canvi climàtic i els animals. Finalment, acaba dient "per les dones, la vida, la llibertat. Per la llibertat".
برای.......#زن_زندگی_آزادی
— Kaveh Shahrooz کاوه شهروز (@kshahrooz) October 22, 2022
For woman, life, freedom#Berlin #IranRevoIution pic.twitter.com/nFoHqppLZ5
Vater und Tochter, vereint im Schmerz und der Hoffnung auf ein Ende der Unterdrückung in ihrem Heimatland ♥️ #TheTimeHasCome #JinJiyanAzadi #IranRevolution2022 pic.twitter.com/FPgng8RwWw
— Düzen Tekkal (@DuezenTekkal) October 22, 2022