Al voltant de 1.500 persones, segons els Mossos d'Esquadra, s'han manifestat aquest divendres a la Seu d'Urgell en defensa del dret a l'habitatge. La convocatòria de la plataforma Pirineu Viu ha aplegat veïns de l'Alt Urgell i d'altres comarques de muntanya que reclamen de forma urgent la regulació del preu dels lloguers, limitar els habitatges d'ús turístic i aturar els desnonaments sense una alternativa d'habitatge assequible. També han participat en la protesta sindicats d'habitatge d'arreu de Catalunya, representants polítics i associacions ecologistes i de pagesos, que han reclamat un canvi de model al territori. La manifestació es produeix dues setmanes després de la protesta massiva en defensa de l'habitatge que va tenir lloc als carrers de Barcelona i coincidint amb el pont de la Puríssima, que marca l'inici de la temporada turística d'hivern al Pirineu.
La manifestació ha començat a caminar a les sis de la tarda al passeig de Joan Brudieu entre crits de "cap veïna fora del poble" o "volem cases dignes, no cases buides", i s'ha dirigit cap a la rotonda de la Nacional 260, on els manifestants han tallat el trànsit i han fet públiques les seves reivindicacions. La previsió és que la protesta acabi davant l'Ajuntament de la Seu d'Urgell amb la lectura del manifest. Des de Pirineu Viu denuncien que "un 60% de les cases al Pirineu són segones residències, buides gran part de l’any, mentre que llogar un habitatge és inassumible per la majoria". D'altra banda, afirmen que els joves només tenen accés a "feines precàries", que vinculen amb el sector turístic, y assenyalen que això dificulta l'accés a l'habitatge. Per tot plegat reclamen, d'una banda, un "canvi de model" que permeti diversificar l'economia i generar "feina estable i de qualitat"; i, d'altra banda, exigeixen mesures per incrementar el parc públic d'habitatge i aturar l'especulació immobiliària.
Els comuns i la CUP reclamen al Govern mesures urgents
El portaveu dels Comuns al Parlament, David Cid, ha denunciat que el dret a l'habitatge és un dret "teòricament constitucional" però ha afegit que "no està realment reconegut". Cid ha instat el president de la Generalitat, Salvador Illa, a decidir si està "al costat dels llogaters o de la gent que fa negoci amb l'habitatge". En aquest sentit, li ha exigit que posi en marxa un cos d'inspectors "per posar aturador al frau de llei del lloguer de temporada" i que, a mitjà termini, es destinin cada vegada més recursos per tenir un "veritable" parc d'habitatge social. Per la seva banda, el secretari general de la CUP, Non Casadevall, ha demanat al Govern i als executius de València i Mallorca mesures "urgents i valentes" per fer front al "greu" problema de l'accés a l'habitatge, que ha advertit que afecta tots els territoris i franges d'edat. "No valen pedaços. Cal voluntat política i impulsar mesures reals", ha reclamat. D'altra banda, Casadevall ha apostat per un "model turístic diferent" al Pirineu i perquè s'impulsi la indústria i l'agricultura. "És un problema que s'està agreujant i que no volem que es faci crònic", ha afirmat.