Sindicats policials de tots colors i de diferents cossos de seguretat es manifestaran avui reclamant "protecció institucional". La convocatòria, denunciada públicament per la CUP al·legant que va contra la seva formació política, reclama sis punts que van des de la protecció jurídica fins a obtenir més mitjans, com les pistoles Taser o les armilles. La manifestació, sense precedents i amb només l'exemple del 2007, quan 4.000 Mossos d'Esquadra van sortir al carrer per demanar la dimissió de l'aleshores conseller d'Interior, Joan Saura, està convocada per la Plataforma Professional de Forces i cossos de Seguretat i Vigilància Duanera.
Hi participen set dels sindicats que la formen, juntament amb altres associacions policials de tot el territori. USPAC, SPC, CAP, SIAT-AREA V.A., SIPEPOL, SAPO i EUSPEL han fet un manifest conjunt i han convocat tant mossos, com policies locals, guàrdia civils, agents de la policia espanyola, de vigilància de duanes i policies forals a manifestar-se aquesta tarda a partir de les 17'30h al centre de Barcelona.
Per als agents hi ha dues cares de la moneda. D'una banda, la impunitat amb la qual l'opinió pública creu que han sortit els policies de casos com el de l'Ester Quintana o el cas Benítez, entre d'altres. I l'altra, la indefensió que creu que té un agent a l'hora de fer segons quina actuació, ja que pot acabar al banc dels acusats. Per això entre les reivindicacions hi ha la protecció jurídica a l'agent de l'autoritat i la modificació de la normativa pel que fa a inhabilitacions.
La CUP al centre del debat
Els responsables de la convocatòria lamenten que la CUP s'hagi presentat com a víctima de la manifestació. "Com a policies, la CUP, per nosaltres és un desastre. Són antipolicies", diu a El Nacional Josep Miquel Milagros, portaveu del sindicat dels Mossos d'Esquadra USPAC. "Això no va contra la CUP", referma David Miquel, del SPC.
En el cartell de la convocatòria de la manifestació hi ha dos exemples on es cita la CUP. Un és el cas Josep Garganté. El regidor de l'Ajuntament de Barcelona va estar immers en un procés judicial, que al final va acabar en no res, per demanar a un metge que atengués un manter sense la presència policial. Un vídeo gravat per un agent de la Guàrdia Urbana, a la mateixa consulta, mostrava l'actitud insistent de Garganté. Això ha fet posar en guàrdia la CUP, que la setmana passada va denunciar que la manifestació policial era contra ells.
"Sense voler donar més importància a la CUP que la que té, ha passat que la indignació s'ha focalitzat cap a ells. Però el malestar és cap a tots els partits polítics, és per tenir protecció institucional perquè constantment som atacats", diu Milagros.
Les sis reivindicacions
1- Protecció jurídica de l'agent de l'autoritat. Es sol·liciten actuacions d'ofici per part de l'administració implicada tant en agressions físiques o verbals als agents de l'autoritat aplicant el Codi Penal perquè no quedin les agressions en simples multes, aplicació del principi d'indemnitat pel qual l'Administració ha de respondre subsidiàriament a les lesions a policies.
2- Pena afegida per a Funcionaris de forces i Cossos. Modificació de la normativa, perquè la inhabilitació especial és limiti només a la duració de la pena i sense la pèrdua de la condició de policia. I eliminar la doble pena per la via administrativa, quan ha recaigut una pena judicial.
3- La regulació de la proporcionalitat a l'Ús de la Força i de les armes. Modificació de la Llei 02/1986 de Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, per a adaptar-la al temps actuals, així com les respectives lleis de policia de les diferents comunitats autònomes. I d’una vegada per totes, que es reguli clarament i amb el vocabulari adequat a la tasca policial, l'ús de la força i les armes policials. Modificació del Reglament d'armes per a fer-ho més restrictiu.
4- Dotar de mitjans idonis i suficients per a la tasca policial. Adquirir pistoles elèctriques Taser, i altres eines necessàries per desenvolupar amb seguretat i professionalitat nostra tasca diària. I que en l'adquisició del material prevalgui la funcionalitat i l'operativitat abans que l'econòmic.
5- Col·laboració interpolicial i protocols d'actuació. Estàndards unificats i augmentar la col·laboració de les diferents administracions, i que aquesta col·laboració sigui real i no es quedi només en el paper.
6- Evitar o minimitzar els suïcidis i altres trastorns en els cossos policials. Aplicació de la Llei 31/1995 sobre prevenció de riscos laborals amb especial atenció als riscos psicosocials mitjançant un estudi sobre suïcidis i trastorns psicològics.
Dispositiu especial de seguretat
La plataforma policia ha comunicat la manifestació a la Conselleria d'Interior. La convocatòria és a les 17'30h a Plaça Universitat. La manifestació sortirà a les 18h direcció a Plaça Sant Jaume on es llegirà el manifest.
A part de la comunicació a Interior, els organitzadors van enviar una carta al conseller Jordi Jané i al comissionat de seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, demanant mesures excepcionals de seguretat.
A més, la manifestació tindrà el seu propi servei d'ordre per evitar que cap persona que no pertanyi a cap cos policial es pugui colar dins i provocar incidents. De fet, un dels sindicats que s'ha desmarcat de la manifestació, el SME, al·legant motius de seguretat.
Tampoc participen en la convocatòria el SAP-UGT, el sindicat majoritari dels Mossos d'Esquadra i el CSIF, una agrupació estatal de policies forals, que tampoc veu clara la mobilització perquè l'alerta antiterrorista suposa una amenaça important pels agents, i més quan ja se sap horari i recorregut de la manifestació.