Imatges que remeten al 15-M. Milers de manifestants —15.000, segons la Delegació del govern espanyol, o 50.000, segons l'organització— han recorregut aquest dissabte a la tarda el centre de València per reivindicar el dret a l'habitatge i contra la turistificació de la ciutat. En acabar, almenys una quarantena de manifestants han acampat de manera improvisada a la plaça de l'Ajuntament de la capital del País Valencià en rústiques tendes de campanya, amb l'objectiu de quedar-se a dormir allà en senyal de protesta: "Si no tenim casa, ocupem la plaça", han clamat a l'uníson.

Els manifestants s'han concentrat sota el lema "València s'ofega", en referència a la riuada que va inundar la ciutat el 14 d'octubre de 1957, convocats pel Consell de la Joventut, Acció Cultural del País Valencià, el sindicat CCOO, i els partits PSPV-PSOE, Compromís i Sumar, així com unes altres gairebé 200 associacions veïnals i culturals de la capital valenciana. Reclamen la regulació dels preus dels lloguers, la paralització dels desnonaments, la creació d'un parc d'habitatges de protecció oficial o la paralització de la venda residencial al capital estranger.

Referent al turisme, es demana que es declari València com a zona tensada, que es prohibeixin els apartaments turístics i que es reguli de forma "estricta" el negoci hoteler. De la mateixa manera, consideren que "cal deixar d'apostar pel turisme com a motor econòmic, posar fi a la promoció de la ciutat com a destinació turística i aturar l'entrada de creuers i les ampliacions del port i l'aeroport".

Quatre columnes han partit des de diversos punts de la ciutat i han confluït a les 18:30 hores a les Torres de Serranos, als merlets del qual diversos manifestants han penjat una gran pancarta amb el lema "Pel dret a una llar" i una bandera palestina. Ambdues han estat retirades per agents de la Policia Nacional. Els assistents a la manifestació han exhibit pancartes amb els lemes "l'habitatge és un dret", "València no està en venda" o "la banca a la banqueta", i a l'inici de la marxa han fet sonar les claus dels seus domicilis. També han entonat càntics com "ser rendista no és una professió", "foc a l'especulació", "la ciutat per a qui l'habita" i "el capitalisme és el càncer que mata barris". La manifestació ha ocorregut sense incidents i sota una important presència policial.

María Alandes, una de les portaveus de València no està en venda, ha afirmat que, actualment, "la majoria d'habitatge" es lloga a València és a persones del nord d'Europa i que "el 30 % de l'habitatge que es compra" ho fa "capital estranger i especuladors". "Estan carregant-se València. Estan venent tota la ciutat a fons especuladors i volem una ciutat per al seu veïnat", ha asseverat. "Ens estan expulsant de la ciutat. La gent se n'ha d'anar a viure als pobles propers, on també està apujant el preu de l'habitatge", ha alertat. També ha assenyalat que "hi ha molt habitatge que és buit", per la qual cosa advoquen per "aprofitar-la". En aquest sentit, ha estimat que a València hi ha "al voltant de 57.000 habitatges buits". "Només en el centre, el 40% de l'habitatge està buit. I en alguns punts, com al barri del Cabanyal, succeeix el mateix", ha recalcat.

Manifestació a València per l'habitatge / EFE

Manifestació a València per l'habitatge / EFE

Presència política del PSPV i Compromís

Des del PSPV-PSOE, que lidera la també ministra Diana Morant, s'ha defensat l'aplicació de la Llei de l'Habitatge en el País Valencià, perquè "es deixi d'impedir l'accés a llars a joves i famílies". El portaveu del partit, Borja Sanjuán, ha urgit a intervenir "en contra de les compres especulatives", que són el 70% de les que es fan a la ciutat. Per això, ha avançat que el PSPV proposarà que a València estigui prohibit comprar un habitatge "si no és per residir".

Actualment, a la ciutat de València i en la comunitat autònoma valenciana governa el PP, l'alcaldessa María José Català i el president Carlos Mazón, respectivament, d'allà la no aplicació de la Llei d'Habitatge per part de les autoritats locals i que els socialistes donin suport a la manifestació malgrat que ells estiguin en el govern de l'Estat i també siguin àmpliament criticats per inacció per aturar el problema de l'accés a l'habitatge. De fet, els manifestants han entonat càntics reclamant la dimissió de la ministra d'habitatge, Isabel Rodríguez.

Per la seva part, la portaveu de Compromís a l'Ajuntament de València, Papi Robles, ha demanat al president de la Generalitat, Carlos Mazón, que declari "aquesta mateixa nit" la ciutat com a zona tensada, encara que s'ha mostrat convençuda que no "ho farà perquè està del costat dels especuladors".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!