Canvi radical a Manresa. La capital del Bages s'ha situat a l'avantguarda del reciclatge, convertint-se en la primera gran ciutat catalana en implantar un sistema avançat de recollida de residus. Ja hi ha altres municipis del país que han fet un pas en aquesta direcció, i també barris de ciutats importants com ara Barcelona, però amb aquest avenç, Manresa es converteix en una clara pionera, incorporant un model mixt que funcionarà per a tots els residents. Concretament, hi haurà el sistema porta a porta per a comerços i equipaments, mentre que les llars utilitzaran els habituals contenidors amb la diferència que només s'obriran amb targeta.
L'objectiu del canvi de model és doblar el percentatge de recollida selectiva, que ara fa anys que està estancat entre el 40 i el 45%. El porta a porta ja havia entrat en funcionament per als comerços a partir del desembre passat, mentre que els contenidors tancats s'han incorporat ara per acabar de completar el sistema avançat de recollida de residus a tota la ciutat. Aquest dilluns s'ha donat el tret de sortida en dos barris, la Balconada i Cal Gravat, i a partir d'ara s'estendrà a dos més, la Sagrada Família i la Font, fins a fer-ho a tota la ciutat.
Els veïns s'entreguen al reciclatge
El model de recollida selectiva mixt que s'implanta a la ciutat és fruit d'un procés participatiu desenvolupat entre el febrer i març del 2020, segons el qual el 80% dels participants va estar d'acord en la implantació dels contenidors intel·ligents per a les cases. Amb aquest canvi s'ha acabat donant visibilitat a un procés d'adaptació que fa anys que s'està treballant, segons explica l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, a l'ACN. "Avui és la prova de cotó", ha dit, valorant també que es tracta d'una "petita revolució". També ha admès que el canvi no ha estat fàcil perquè "no hi ha cap referent", ja que la capital del Bages és la principal ciutat catalana que ha fet aquest pas.
Ara bé, malgrat que el nou sistema implica un important impacte sobre la ciutadania, de moment no ha generat gaire polèmica. El regidor d'Acció Climàtica, Pol Huguet, ha valorat "molt positivament" l'acollida que ha tingut el nou sistema entre els veïns dels dos barris, que en total sumen uns 5.000 habitants dels més de 80.000 que té la ciutat. També les dues associacions de veïns afectades, Cal Gravat i La Balconada, han aplaudit el canvi, sense queixes destacables. "La gent ha fet preguntes i ha resolt dubtes. Això significa que n'hi ha que fins ara no reciclaven i ara ho faran", explica el regidor d'Acció Climàtica.
Aquest és el cas de l'Abril Herrera, que reconeix que fins ara a casa no reciclaven. "Em sembla bé que ara ens hi obliguin", ha subratllat. Per a d'altres, en canvi, el nou model no suposarà cap esforç especial, ja que ja reciclen des de fa temps. El Josep Maria Casabach, de la Balconada, es mostra escèptic amb el canvi: "Crec que ajudarà que la gent recicli més, tot i que hi ha qui no té gaire paciència per fer-ho". Per a Antonio Tripiana, també de la Balconada, el reciclatge hauria de comportar algun tipus de benefici econòmic per aquells que ho facin bé.