No hi ha acord per limitar els horaris als bars, restaurants i discoteques, ni tampoc per restringir els aforaments. L'oposició del sector de l'hostaleria i la pressió de les comunitats autònomes ha impedit un augment a les restriccions pel coronavirus.
Tot i que els experts a la comissió de salut pública havien proposat limitar els horaris i els aforaments a bars, restaurants i discoteques, finalment no s'ha aprovat aquesta mesura. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha justificat la decisió en la fiabilitat de la mascareta i la vacuna.
La comissió de Salut Pública estudiava aquesta tarda el nou document d'actuacions de resposta coordinada pel control de la pandèmia que eleva els llindars dels nivells de risc actuals, en considerar que els actuals no s'ajusten a la realitat, amb un 90% de la població major de dotze anys vacunada.
Mascareta i vacuna de reforç
Amb l'aprovació d'aquest document, Espanya se situa en risc mitjà (entre 100 i 300) i recomanava el tancament de bars, restaurants i oci nocturn a una hora més prudent. Però, la comissió de Salut Pública, formada pel Ministeri i les Comunitats Autònomes, no han aprovat aquestes restriccions.
El text que ha tirat endavant se centra a insistir en l'ús de la mascareta, en mantenir la distància social interpersonal d’1,5 metres, en netejar-se les mans, no menjar ni beure en espais públics quan no es pot mantenir la distància d’1,5 metres i mantenir ventilats els espais interiors.
Tot i això, la comissió de Salut Pública ha aprovat la tercera dosis de reforç en el grup de població entre els 60 i 69 anys, així com pels professionals sanitaris i sociosanitaris.
L'OMS alerta
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que, si segueix la tendència de creixement de contagis a tota Europa, se superaran els 2,2 milions de morts per covid-19 a la primavera de 2022. Dit d'una altra manera, calculen que, d'ara fins aleshores, hi podria haver 700.000 defuncions més pel virus. La projecció que fa l'organisme es basa en les actuals dades: hi ha una mitjana de prop de 4.200 morts al dia al continent europeu, una xifra que es duplica en comparació amb la mitjana que hi havia a finals de setembre.
La suma de decessos dels 53 països que formen part de la Regió Sanitària Europea que contempla l'Organització Mundial de la Salut és superior a 1,5 milions. En 49 d'aquests 53 estats, l'OMS pronostica una tensió "alta o extrema" a les Unitats de Cures Intensives (UCI) des d'ara fins a l'1 de març de 2022.