Nova oportunitat per descobrir el passat esclavista de Catalunya. La Universitat Pompeu Fabra ha posat en marxa aquest dilluns un portal web on cercar llocs amb passat esclavista a Catalunya i a l'Estat. La pàgina inclou un mapa interactiu que mostra un centenar d'edificis, carrers i estàtues que perduren avui en dia i que formen part del llegat material d'aquest fenomen. Al capdavant del projecte, anomenat Espanya esclavista, hi ha el professor d'Història Contemporània de la UPF Martín Rodrigo, que es va proposar destapar el passat esclavista que "perviu" en pobles i ciutats. A banda del mapa interactiu, el web ofereix recursos en línia, documents oficials i una selecció d'estudis relacionats amb la temàtica.
Rodrigo ha assenyalat que encara hi ha molta informació per incloure dins la pàgina. De fet, ha indicat que només s'hi han incorporat la meitat dels continguts que finalment tindrà el portal. La resta, s'afegiran de manera progressiva.
Una setantena de llocs amb passat esclavista a Catalunya
El dia d'avui, el mapa contempla 137 llocs amb passat esclavista a tot l'estat espanyol, dels quals la majoria, 78, són a Catalunya. Aquestes ubicacions inclouen fonamentalment edificis comprats o construïts per persones vinculades al tràfic de persones esclavitzades, però també carrers, estàtues i punts emblemàtics del territori. Al mapa, destaquen sobretot les ciutats de Barcelona, amb 30 punts marcats, Vilanova i la Geltrú (22) i Sitges (15). Altres indrets d’Espanya que també tenen protagonisme són les ciutats de Cadis (16) i Madrid (13).
A Barcelona, alguns dels punts documentats són la part del monument a Antonio López que resta a la plaça d’Idrissa Diallo; diversos edificis de l’Eixample, del Passeig d’Isabel II o el carrer dedicat a l’indià Josep Xifré Casas.
Un projecte pensat per difondre la història
"Ens semblava que calia buscar fórmules de divulgació que poguessin arribar al conjunt de la població de manera amena", ha explicat Rodrigo, que ha afegit que és aquest el motiu pel qual van decidir crear un portal web. "Teníem la voluntat de fer arribar al gran públic bona part dels resultats del projecte", ha indicat. A banda de l'investigador principal, també han participat en el projecte una quinzena d'historiadors, economistes i gestor culturals.
Espanya va ser l’últim país europeu en abolir l’esclavisme en les seves colònies. De fet, a Cuba no es va fer fins al 1886, no fa ni 150 anys. Segons explica Rodrigo, la presència de comerciants i bucs de negrers espanyols en el tràfic d’esclaus transatlàntic, especialment durant el segle XX, va tenir un pes important en la història de l'esclavisme i val la pena que aquesta se sàpiga.