Identificar a les persones és una necessitat ancestral i fer-ho més enllà d'un nom propi o un mot té un origen que es remunta a l’edat mitjana. A mesura que la població creixia, va sorgir l'exigència de diferenciar a les persones amb el mateix nom, i es calcula que a partir del segle IX es van anar formant els cognoms a partir de diversos orígens. Conèixer l’origen geogràfic i l’etimologia del cognom que heretem dels nostres avantpassats, quantes persones el porten i on es poden trobar, és possible a través de diversos mapes i webs que ofereixen aquesta informació. Són eines que es poden consultar, la majoria de manera gratuïta, si es té curiositat. Aquí et presentem les més populars:

  • Geneanet: Creada l'any 1996 per aficionats a la genealogia, i que està formada per una comunitat de més de cinc milions de membres que comparteixen la seva informació genealògica. Es poden obtenir dades com la quantitat determinada de persones amb aquest cognom en algunes zones, els arbres genealogies que tenen, les variacions que presenten en altres llocs del món. L'eina és gratuïta, encara que algunes funcions premium requereixen subscripció. Els usuaris poden ingressar el cognom a la secció "Origen dels cognoms" i visualitzar un mapa interactiu amb la seva distribució al llarg del temps.
  • FamilySearch: és una altra plataforma molt coneguda que permet rastrejar els cognoms i explorar registres genealògics. Ofereix accés a una amplia basd de dades de registres històrics i familiars.
  • Forebears: aquest lloc web permet buscar cognoms i proporciona informació sobre la distribució global de 31 milions de cognoms. Ofereix estadístiques i dades per països.
  • Mapa de Apellidos de España: també ofereix la localització geogràfica i informació sobre el cognom en qüestió. 
  • Ancestry: Similar a Geneanet, Ancestry proporciona eines per investigar cognoms, encara que moltes de les seves funcions són de pagament. Ofereix accés a registres històrics i permet construir arbres genealògics.
  • MyHeritage: Una web que permet descobrir la història de la teva família, trobar nous parents o explorar mil milions de registres històrics.
  • També es pot consultar la web de l’INE i per obtenir documents històrics útils també es poden consultar biblioteques i arxius que tenen bases de dades en línia.

L’origen dels cognoms

Abans d'aprofundir en la història dels nostres cognoms, hi ha alguna informació que pot ser útil i interessant, sobre l'origen i la manera com es van començar a formar els cognoms. Hi ha els anomenats patronímics, que deriven del nom del pare i molts dels quals acaben en -ez (com González, fill de Gonzalo, o Rodríguez, fill de Rodrigo), hi ha els toponímics, que es basen en llocs geogràfics (com Montes, o Toledo); els ocupacionals, que deriven de professions o oficis (Herrero, Pastor o Fuster), els descriptius, que descriuen alguna característica física (Rubio, Moreno, Bravo) o els nobiliaris, que estan associats a nissagues nobles o a persones que treballaven per ells (Cavaller, compte, Duc, Baró, Marquès, Berenguer, Montcada, Güell…). 

A l’edat mitjana, les classes nobles van començar a utilitzar els cognoms a partir del segle XIII, i posteriorment el seu ús es va estendre a totes les classes socials. Els cognoms ajuden a establir connexions familiars, poden indicar l’origen geogràfic o cultural d’una família, els seus ancestres, tot i que sense un estudi genealògic detallat no es pot assegurar el llinatge d’una persona, perquè l’origen i el significat dels cognoms pot evolucionar i canviar amb el temps. També és difícil determinar l’antiguitat dels cognoms per la manca de registres precisos en èpoques passades. Així i tot, es té constància de cognoms amb més d’un miler d’anys d’història. Entre els cognoms catalans, trobem Bartrina, que es considera un dels llinatges més antics de Catalunya, amb referències del seu escut que daten del 1301, durant el desembarcament dels Almogàvers a Ponza (Italia), o Pujol, que deriva del llatí podium, que significa turó o Lara, que es remunta a l'any 1037, associat al Comte Don Pedro de Lara, que va viure durant el regnat de Ferran I de Castella.

Garcia, el més comú a l’estat Espanyol

El cas del cognom Garcia també és significatiu. És considerat un dels més antics i comuns a la península Ibèrica, però que té diferents orígens, donat que té diferents llinatges i branques, cadascuna amb el seu propi escut d’armes. De fet, segons les dades de l'INE del 2021, Garcia era el cognom més comú a l’estat espanyol, present a totes les províncies, especialment a Salamanca, Astúries, Lleó, Albacete i Àvila. Segons aquestes dades, més d’1,4 milions de persones el portaven com a primer cognom, altres 1,4 milions com a segon, i més de 77.000 persones el tenen als dos cognoms.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!