La Marató de TV3 de 2024 es dedicarà a les malalties respiratòries, una temàtica crucial que afecta un gran nombre de persones a Catalunya i a tot el món. Després que la darrera edició de La Marató tractés sobre la salut sexual i reproductiva, enguany les malalties respiratòries agafen el relleu amb l'objectiu de conscienciar sobre aquestes patologies i recaptar fons per la recerca. La 33a edició de La Marató tindrà lloc el diumenge 15 de desembre de 2024. Actualment, a Catalunya, hi ha uns dos milions de persones que conviuen amb problemes de salut respiratòria. Això representa una xifra alarmant, ja que una de cada quatre persones mor a causa d'una malaltia respiratòria, el que significa 10.000 morts cada any, 27 al dia, una cada hora. Aquests trastorns poden afectar a persones de totes les edats i representen el segon motiu d'ingrés hospitalari a Catalunya.
Aquesta edició de La Marató serà la segona dedicada a les malalties respiratòries, després de la del 2003. Els experts alerten que aquests trastorns estan en augment, principalment per factors ambientals com la contaminació i socials com el tabaquisme o l'augment de l'esperança de vida. Les malalties respiratòries afecten els pulmons, les vies aèries i altres òrgans i teixits necessaris per a la respiració. A Catalunya, es reconeixen unes 350 d'aquestes malalties, que van des de problemes comuns com l'asma fins a trastorns més greus com la fibrosi pulmonar o el càncer de pulmó.
Respirem partícules i gasos contaminants que estan incorporats en l’aire que ens empassem durant les 20 respiracions que fem, de mitjana, cada minut al llarg de la nostra vida. En aquest sentit, cal saber que respirem 10 litres d’aire per minut, 600 litres per hora o 14.400 litres d’aire cada dia. Això fa els pulmons especialment sensibles als canvis ambientals que són causa de malalties respiratòries. La campanya de La Marató se centrarà en la divulgació i la sensibilització sobre aquestes malalties, especialment entre els joves, a través de sessions informatives a centres educatius. Es posarà l'accent en la prevenció, els hàbits de vida saludable i la conscienciació sobre la importància de protegir la salut respiratòria.
Un dels objectius principals de La Marató és recaptar fons per a la recerca. Catalunya és líder mundial en investigació pneumològica, i els fons obtinguts permetran millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament d'aquestes malalties. També es potenciarà l'ús de la telemedicina i es buscaran nous biomarcadors i dianes terapèutiques. Des del 1992, La Marató ha recaptat 245 milions d'euros i ha finançat més de 1.000 projectes de recerca, contribuint significativament al progrés científic en diverses àrees de la salut.