La Marató de 3Cat de 2025 es dedicarà al càncer, per donar impuls a la divulgació i recerca d'una de les principals causes de mort a Catalunya i al mónDesprés que la darrera edició de La Marató tractés les malalties respiratòries, el càncer torna a agafar el relleu, després d'haver protagonitzat les edicions de 1994, 2004, 2012 i 2018. Avui en dia, aquesta és una malaltia que té un profund impacte en la societat, i que encara planteja molts reptes a la recerca oncològica. La 34a edició de La Marató tindrà lloc el diumenge 14 de desembre de 2025.

Actualment, a Catalunya, un de cada dos homes i una de cada tres dones tindran càncer en algun moment de la seva vida, una dada que el 2024 va suposar diagnosticar 45.600 nous casos, segons el Departament de Salut. Precisament, aquest darrer any a casa nostra, 17.000 persones van morir a causa del càncer, que representen 46 persones cada dia i dues cada hora.

Tot i que, gràcies a la recerca, s'ha avançat molt en la supervivència de les persones afectades, el càncer continua sent una de les primeres causes de mort al món, perquè també n'ha crescut la incidència. La comunitat científica pronostica que durant el 2025 els casos de la malaltia augmentaran un 3,29, una tendència creixent des de fa anys que s'explica per l'increment de l'esperança de vida i el tipus d'hàbits de la societat. 

En els homes representa la primera causa de mort, i els més habituals són el de pròstata, el colorectal, de pulmó, de bufeta i de fetge. Entre les dones es manté com la segona causa de mort, després de les malalties cardiovasculars, i els més comuns són el de mama, colorectal, de pulmó, d'úter i el tumor cerebral. En infants, cada any es diagnostiquen al voltant de 200 casos de càncer infantil, i els més habituals són les leucèmies, els tumors cerebrals i els limfomes, i representa la segona causa de mort fins als 14 anys, després dels accidents. 

El càncer no només suposa un impacte físic molt gran per aquestes persones, adults i infants que el pateixen, sinó també les seves famílies, ja que implica grans conseqüències emocionals al llarg de la seva vida. 

Els reptes que encara planteja el càncer

Els darrers anys, la recerca en càncer ha fet grans avenços per entendre com funciona la malaltia i ha permès crear noves eines de diagnòstic i nous tractaments, a més a més de desenvolupar una medicina personalitzada, que adapta les teràpies a cada pacient i a cada tumor, tot augmentant-ne l'eficàcia i reduint-ne els efectes secundaris. Tot això s'ha traduït en una supervivència més alta a càncers com els de mama, de pròstata o de còlon i recte.

Tanmateix, encara queda molt per avançar en càncers de mal pronòstic, amb una taxa de supervivència per sota del 30%, com són els de pàncrees, d'esòfag, de pulmó o de fetge, i els tumors cerebrals. En aquests casos, el futur depèn de poder-los diagnosticar en fases primerenques i aconseguir teràpies efectives, dos factors que actualment no existeixen. 

Per poder tractar més càncers amb èxit, de manera menys invasiva per als pacients i preservant-ne al màxim la qualitat de vida, cal que la recerca avanci en la detecció precoç, els tractaments i el diagnòstic de la malaltia. En l'àmbit de les teràpies, es necessiten tècniques que garanteixin més precisió en cirurgia i en oncologia radioteràpica, avançar en la immunoteràpia, que albira un futur molt prometedor. 

Els experts destaquen que un dels factors clau per augmentar l'esperança de vida és fomentar la prevenció, i és que al voltant del 50% dels càncers es podrien evitar seguint hàbits de vida saludable, fent-se revisions periòdiques i participant en les campanyes de detecció precoç. Concretament, a Catalunya, tenim establerts programes de cribratge per als càncers de mama, colorectal i de coll d'úter. 

Un dels objectius principals de La Marató és recaptar fons per aquesta recerca. Catalunya és líder mundial en investigació oncològica, i els fons obtinguts permetran aportar avenços tangibles en la qualitat i l'esperança de vida de les persones i contribuiran a conscienciar sobre tot allò que està a l'abast de la ciutadania per prevenir la malaltia i detectar-la a temps. Des del 1992, La Marató ha recaptat 254 milions d’euros i ha finançat 1.048 projectes de recerca, contribuint significativament al progrés científic en diverses àrees de la salut.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!